Deze zomer heeft BDO het IT Young Professional Programma gelanceerd, een traineeship voor leergierige starters met een STEAM -achtergrond. In verschillende agile teams ga je aan de slag zodat je een goed beeld krijgt van alle verschillende soorten expertises die we hebben binnen Digital Technology Services (DTS), de IT-afdeling van BDO. Guido Klop, masterstudent aan de Technische Universiteit van Eindhoven, doet sinds 1 februari zijn afstudeerproject bij BDO en geeft jou een kijkje achter de schermen bij DTS. Wij stelden hem vijf vragen.

Wie ben je en wat doe je bij BDO?

Mijn naam is Guido, ik ben 27 jaar en woon samen met mijn vriendin in Eindhoven. Na het VWO ben ik Technische Bedrijfskunde gaan doen aan de Technische Universiteit Eindhoven. Ik heb eerst de bachelor Industrial Engineering gedaan, nu volg ik de master Operations Management & Logistics met een specialisatie in data intensive industries.

Bij BDO onderzoek ik het vrijwillige personeelsverloop om daar vervolgens een voorspellend model op te maken met behulp van machine learning. Ik startte met een dataset van geanonimiseerde persoonsgegevens, heb literatuuronderzoek gedaan en zocht uit wat anderen al hebben gedaan. Aan mij de taak om vervolgens te kijken welke zaken ik kon toepassen in mijn project. Een uitdaging, maar wel heel mooi om iets nieuws op te kunnen zetten. Hoe beter werk ik lever, hoe bruikbaarder het gaat zijn in de praktijk. En dat is gaaf. Eind augustus hoop ik af te studeren.

Hoe ben je bij BDO terecht gekomen?

BDO kende ik hiervoor helemaal niet. Hoe ik hier terecht ben gekomen, daarvoor moeten we een klein stukje terug in de tijd. Mijn bachelor eindproject deed ik bij Makita waar ik ben blijven plakken voor een bijbaan. Ik raakte daar in gesprek met een collega over mijn master. Ik had de volgende wensen: afstuderen bij een bedrijf in Eindhoven én bij een bedrijf dat goed toegang heeft tot alle data. Die collega bracht mij toen in contact met Sjoerd de Vries, Data Engineer bij BDO. Ik ben met Sjoerd gaan kletsen om de mogelijkheden te bespreken en kreeg meteen een goede indruk. Er is veel high tech kennis en kunde in huis en daar werd ik enthousiast van. Ook kwam hij gelijk met vijf projecten waar ik uit kon kiezen! Alles klopte dus ik dacht: ik ga er voor!

Wat maakt werken bij BDO voor jou zo uniek?

De cultuur is heel vriendelijk en informeel. Je hebt al die verschillende Lines of Services (afdelingen binnen BDO, red.) met ieder hun eigen discipline, maar het voelt echt als één organisatie. De sfeer is heel open. Als afstudeerder moet je toch vaak bij mensen aankloppen voor vragen, maar er wordt altijd tijd voor mij vrij gemaakt. Al vanaf het begin kreeg ik hier het gevoel dat ik er bij hoor. Op mijn eerste werkdag was alles netjes geregeld en kreeg ik mijn laptop. Het voelde meteen goed!

Hoe zit het met jouw ontwikkeling?

Ik heb mezelf flink ontwikkeld de afgelopen zes maanden en veel nieuwe technologieën gezien waar ik niet bekend mee was. Mijn twee begeleiders Sjoerd en Richard van der Pool hebben mij enorm ondersteund in mijn ontwikkeling en dat hebben ze op hun eigen manier gedaan. In het begin deed Sjoerd veel voor en keek ik mee. Daarna zei hij: ‘je hebt het nu gezien, nu mag jij het doen. Ik kijk mee en als het niet goed gaat, stuur ik wel bij’. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik bepaalde competenties heb ontwikkeld die ik nog niet had. Met Richard heb ik veel gesproken en gebrainstormd over zowel mijn afstudeerproject als zaken waar hij zelf tegenaan liep in zijn dagelijkse werkzaamheden. Dit heeft mij enorm geprikkeld om met hem mee te denken en zelf dingen uit te zoeken.

Vanaf 1 oktober treed ik in dienst bij BDO en hoop ik mij nog verder te kunnen ontwikkelen. BDO heeft de ambitie om de komende jaren flink te groeien op het gebied van data science. Mijn ambitie is om daar een grote en significante bijdrage aan te leveren. Er is veel motivatie en enthousiasme om dat vorm te gaan geven dus ik weet zeker dat mijn collega’s mij hierin zullen ondersteunen.

Waarom moeten studenten zich aanmelden voor het IT Traineeship?

BDO heeft alles op het gebied van technologie goed voor elkaar. Er is een goede basis. Daardoor zijn er superveel mogelijkheden. Als jij ergens een project wil oppakken dan is er altijd ruimte voor eigen initiatief. Wat ook gaaf is, is dat je zelf daarin kan sturen en projecten voor een deel vorm kunt geven. Jouw input is echt van toegevoegde waarde.

Verder is het heel gezellig op de afdeling DTS, ook al doen we momenteel veel online. We hebben dagelijks stand-ups met elkaar zodat we die verbinding met elkaar houden. Eén dag in de week spreken we af op kantoor omdat het voor sommige zaken toch prettig is als je elkaar fysiek kunt zien. BDO voelt als een heel jong bedrijf en er worden leuke activiteiten georganiseerd.

Mocht jij na het lezen van mijn verhaal enthousiast zijn geraakt, neem dan een keer contact op met mij of een andere BDO’er voor een vrijblijvende kennismaking. Die eerste kennismaking heeft mij toen over de streep getrokken. Het is in werkelijkheid nog veel leuker bij BDO dan hoe ik het hier heb omschreven.

Lees hier meer over het IT Traineeship van BDO Digital Technology Services

Guido Klop

Guido is 27 jaar, komt uit Haaften en woont samen met zijn vriendin in Eindhoven. Guido volgt de master Operations Management & Logistics aan de Technische Universiteit van Eindhoven en doet zijn afstudeerproject bij BDO. Guido’s hobby’s zijn muziek luisteren, films, series en Formule 1 kijken en hardlopen.

 

Top