Grote organisaties als BDO kunnen putten uit een enorme schat aan informatie. Maar hoe kun je die grote hoeveelheid aan data daadwerkelijk in je voordeel gebruiken? Met BDO Analytics hebben we een future proof tool ontwikkeld, op basis van de nieuwste technologie.

Verantwoordelijk voor dit project is het team Data Management, dat bestaat uit acht BDO’ers. Twee daarvan zijn Sjoerd de Vries (BI/Data Engineer, ruim drie jaar bij BDO) en Niels de Wijs (Data Engineer, 2,5 jaar bij BDO). Deze twintigers, respectievelijk 27 en 28, betitelen BDO Analytics als hun meest uitdagende en spannendste project tot nu toe.

Sjoerd de Vries (links) en Niels de Wijs (rechts)

Wat houdt BDO Analytics in grote lijnen in?

Sjoerd: “Onze accountants willen aan hun klanten graag – vanuit hun klantportaal – dashboards presenteren die tot op transactieniveau informatie kunnen weergeven. Zoiets bestond nog niet op grote schaal. Inmiddels is het project, dat eind 2016 startte, gerealiseerd. In de zin dat de oorspronkelijke opdracht is voltooid. Maar we blijven deze dienst voortdurend verder ontwikkelen.”

Niels: “Bij BDO Analytics komt het erop neer dat we iedere dag de ontstane verschillen uit het bronsysteem ‘ophalen’ en verwerken in het dataplatform. Met als doel die data volledig en op een gestructureerde manier beschikbaar te stellen. Alles staat in de Microsoft Cloud (Azure) en daarin is Data Factory een van de belangrijkste componenten. Die orkestreert het hele proces en zorgt dat alles netjes in lijn blijft lopen. Voor de centrale dataopslag gebruiken we het data lake-component.”

Wat maakt BDO Analytics zo’n spannend project?

Sjoerd: “Een combinatie van twee factoren. Ten eerste kozen we ervoor aan de slag gaan met technieken die voor iedereen op onze IT-afdeling nieuw waren. Daarbij kregen we te maken met een steeds grotere hoeveelheid data die we snel en kwalitatief goed moesten verwerken…. Die schaalbaarheid vond ik persoonlijk de grootste uitdaging; we begonnen met een paar honderd klanten en inmiddels zitten we op meer dan duizend klanten, bijna 1.500.”

Niels: “Mijn rol speelt zich af aan het begin van de keten, dus voor mij was de grootste uitdaging die data in zijn volledigheid uit het bronsysteem te krijgen. De kunst daarbij is om letterlijk iedere transactie uit het bronsysteem te vangen. Want mis je een transactie, dan kloppen de cijfers meteen niet meer. Maar zo’n systeem kan weleens haperen en daarom moet je een schil eromheen bouwen, zodat je 24/7 kwaliteit kunt garanderen.”

Waarom is dit project zo typisch BDO?

Sjoerd: “Voornamelijk omdat we de kans hebben gekregen hier veel tijd in te steken. We krijgen de ruimte dit soort innovaties te ontwikkelen, met behulp van de nieuwste technieken. In dit geval ook omdat BDO inziet dat Analytics een grote rol gaat spelen in de manier van rapporteren aan klanten. Het is bovendien een project waarbij je veel samenwerkt met collega’s uit de business en met externe specialisten. Tijdens de ontwikkeling stonden we ook in nauw contact met accountants, die heel blij zijn met de dienst die ze nu in handen hebben.”

Niels: “Wat ik mooi vind, is de ambitie die uit dit project spreekt. Bij BDO nemen we graag het voortouw en gebruiken we de nieuwste technieken, met als resultaat een toekomstbestendig platform waar binnen de BDO-groep, wereldwijd, naar wordt gekeken.”

Sjoerd: “We hebben ook van Microsoft begrepen dat wij toch wel heel ver zijn, zeker binnen Nederland. Slechts enkele partijen zijn zo ver met het gebruik van het Azure-platform, op deze schaal.”

Wat wil je tot slot aan ons meegeven?

Sjoerd: “Ik zit elke woensdag samen met collega’s uit de business, net als Niels. Die samenwerking vind ik heel belangrijk en prettig, want ik werk liever ‘dicht op de bron’ dan op afstand, zodat je het gevoel houdt bij wat er in de praktijk gebeurt.”

Niels: “Ik wil graag benadrukken dat juist bij een organisatie als BDO de kansen liggen om met nieuwe technieken aan de gang te gaan, zodat je jezelf echt kunt ontplooien. En de grootte van onze organisatie maakt het werk juist interessant, omdat je rekening moet houden met schaalbaarheid. Dat vind ik wel een unieke, uitdagende eigenschap van mijn baan bij BDO.”

Sjoerd: “Nog een interessante toevoeging: BDO is gevestigd in bijna tweehonderd landen en inmiddels zijn collega’s in die andere landen op de hoogte van onze vorderingen met dit data-platform. Daarom oriënteren we ons nu op het wereldwijd beschikbaar stellen van BDO Analytics. Zodat andere landen het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden.”

Niels: “Dus weet ook dat wat wij als BDO IT voor elkaar krijgen, wereldwijd van pas kan komen! Om maar even aan te geven hoeveel impact je werk bij ons kan hebben!”

Iets voor jou?

Is werken bij BDO ICT iets voor jou? Bekijk snel onze vacatures.

 

Sjoerd de Vries en Niels de Wijs

Top