Het Corporate Finance team binnen BDO M&A is op zoek naar talent en groeit hard. Dat het goed gaat met de afdeling blijkt ook nog eens uit het feit dat we binnen de categorie Corporate Finance op de zesde plaats staan in de pas gepubliceerde ranking van MT1000. Caroline Jansen, die onlangs is uitgeroepen tot Overnameadviseur van het Jaar, is M&A Manager bij Corporate Finance en geeft jou een inkijkje in haar werkweek. 

‘Het is alweer bijna 10 jaar geleden dat ik na mijn studie economie en enkele jaren ondernemerschap in de horeca met mijn stiefvader op de zeilboot stapte om letterlijk het roer om te gooien. Te herijken wie ik was, en welke dingen mij energie gaven. Het was een prachtige reis van zes maanden, en niet in de laatste plaats omdat ik terugkwam met een helder plan over mijn carrière: de rol van M&A adviseur.

Negen jaar geleden is het dat ik bij BDO Corporate Finance in een warm bad terecht kwam als junior adviseur. Anders dan de meeste collega’s, was ik een van de weinige vrouwen in het team van twintig en eigenlijk wars van Excel, en dat beviel van beide kanten heel goed.

De eerste jaren ben ik bezig geweest met ondersteunende werkzaamheden zoals het maken van waardebepalingen, informatiememoranda, researchen en voorbereiden van pitches. Inmiddels ben ik zelf verantwoordelijk voor de verkoopprocessen, en werk met een team van junioren, fiscalisten en juristen e.a. om transacties tot een mooi einde te brengen.

De afwisseling tussen cijfermatig, commercie en psychologie spreekt mij heel erg aan. Geen dag is hier hetzelfde, en de klanten al helemaal niet.

Maandag

Deze week houd ik me (samen met een jurist) bezig met het uitonderhandelen  van een koopcontract en aandeelhoudersovereenkomst voor Project A. De verkoper herinvesteert een deel van zijn opbrengst tevens weer in de koper, dus moeten ook werkzaamheden voor een kooptransactie gedaan worden. Gezien het beperkte belang, beslissen we een vereenvoudigd boekenonderzoek te doen.

Dinsdag

We bespreken een waardebepaling in het kader van bedrijfsoverdracht binnen de familie van Project B. Een interessante casus, want de prijs moet reëel zijn (zowel fiscaal, voor verkopende vader alsmede dat de niet-overnemende broer en zus niet achtergesteld mogen worden) maar de overnemende dochter moet de financieringslasten ook kunnen dragen. Indien we het over de prijs eens worden, kunnen we met haar voorbereidingen maken voor het gesprek met de bank.

Woensdag

Voor recent afgerond Project C hebben we een evaluatie. Een tevreden klant / verkoper, en een tevreden koper. Door Corona is de vraag naar de producten die de onderneming levert exponentieel gestegen. De afgesproken earn out wordt, in plaats van binnen twee jaar, dit jaar al gehaald.

Donderdag

Ik spreek een aantal sollicitanten. Erg veel talent in de markt op dit moment! Gelukkig hebben we genoeg werk om zowel starters, medioren en senioren aan te nemen in ons team van inmiddels 60 collega’s. We krijgen nog een virtuele update van de RvB over de ontwikkelingen binnen BDO en de doorkijk naar 2021. Goed te horen dat het goed gaat met BDO en het grootste gedeelte van onze klanten ook.

Vrijdag

Al met al een intensieve week en vandaag ben ik vrij. Gelukkig nog wat ontspanning met het team, een online fotocursus waarbij we in 4 weken tijd verschillende opdrachten krijgen bepaalde dingen te fotograferen. Mooi om iedereen informeel te spreken!

Lijkt werken bij Corporate Finance jou ook wel wat? Neem dan gerust contact met mij op of één van onze recruiters!’

Op 3 december 2020 werd Caroline uitgeroepen tot Overnameadviseur van het Jaar: “Mooi om zo beloond te worden voor iets dat ik leuk vind om te doen!”

Caroline Jansen

Caroline studeerde economie aan de Universiteit van Amsterdam met specialisatie Hospitality Management in Sydney. Na enkele jaren succesvol ondernemerschap in de horeca heeft zij haar bedrijf verkocht en kwam begin 2012 bij BDO terecht als adviseur M&A. Caroline heeft afgelopen jaren ervaring met koop, verkoop en waarderingen van ondernemingen, zowel nationaal als internationaal op gedaan. Zij heeft ruime ervaring met strategische overnames en overnames waarbij private equity betrokken is. Namens BDO Corporate Finance onderhoudt zij het internationale netwerk en is zij ook lid van de BDO Branchegroep Horeca en Recreatie.

 

Top