Mijn eerste kennismaking met BDO was via een gastcollege dat door BDO werd verzorgd op de universiteit. In dit gastcollege werd benoemd dat er een BDO Insight Week zou plaatsvinden. Ik had al wat interesse voor accountancy, maar ik had me hier nog nooit echt in verdiept. Ik heb me toch opgegeven voor de Insight Week, zonder dat ik precies wist wat het inhield en wat ik ervan moest verwachten. Daar vertel ik je in deze blog graag meer over! De Insight Week bestaat uit drie onderdelen: een audit game, speeddate en VrijMiBo. Deze onderdelen hebben niet alleen als doel om je bekend te maken met het vak accountancy, maar juist ook om je de sfeer binnen BDO te laten proeven.

De Insight Week

Tijdens de audit game ging ik met een team onder begeleiding van een werknemer van BDO een audit case oplossen. Hiervoor gingen we op zoek naar verschillende risico’s die de betrouwbaarheid van een jaarrekening kunnen beïnvloeden. Om hierachter te komen gebruik je niet alleen teksten, maar krijg je ook interviews te zien met mensen van dit bedrijf. Tijdens deze interviews laten deze werknemers nogal eens wat tussen neus en lippen door vallen wat niet uit de jaarrekening te halen is. In deze audit game kwam ik er dan ook achter dat accountancy veel meer is dan alleen een jaarrekening controleren. Het is net zo belangrijk om gesprekken te kunnen voeren met de klant en in deze gesprekken altijd goed op te blijven letten. Mij persoonlijk heeft deze audit game een duidelijker beeld gegeven van wat de werkzaamheden van een audit team precies zijn en wat hier bij kan komen kijken.

‘Deze speeddate heeft mij enorm geholpen met het antwoord krijgen op de vragen die ik had.’

Tijdens de speeddate kreeg ik een gesprek met een werknemer van BDO. Ik kon deze werknemer dan ook alles vragen wat ik wilde weten. Dit kunnen vragen zijn over accountancy zelf, BDO of hoe deze persoon het werk ervaart. Deze speeddate heeft mij enorm geholpen met het antwoord krijgen op de vragen die ik had. Ik kwam er tijdens deze speeddate ook achter dat de sfeer onder de collega’s binnen BDO erg informeel is. Dat is wat mij uiteindelijk ook heeft doen kiezen voor BDO.

Ondanks dat door de Coronacrisis alles online moet gebeuren is de VrijMiBo zeker een belangrijke toevoeging aan het programma. Tijdens de VrijMiBo kreeg ik de kans om met verschillende werknemers van BDO en andere deelnemers van de Insight Week te praten. Deze gesprekken mogen over het werk gaan, maar mogen juist ook over totaal andere dingen gaan. Dankzij deze VrijMiBo kreeg ik een beter beeld van de mensen die binnen BDO werken. Ook voelde ik hoe de sfeer onder collega’s is. Naast dat ik de werknemers leerde kennen, kreeg ik ook nog een borrelpakket thuis gestuurd met de nodige hapjes en drankjes om de borrel helemaal compleet te maken. Persoonlijk wist ik totaal niet wat ik moest verwachten van een online borrel met mensen die je eigenlijk niet kent, maar uiteindelijk ben ik erg blij dat ik toch meegedaan heb aan deze VrijMiBo.

‘Ik ben blij dat ik heb meegedaan aan de Insight Week en dat ik gesolliciteerd heb bij BDO. Ik doe nu ervaring op waar ik de rest van mijn carrière iets aan heb.’

Start van mijn carrière

Na de Insight Week had ik een duidelijk beeld van hoe het werken binnen BDO er ongeveer uit zou zien. De informele sfeer onder de collega’s was voor mij de reden om te solliciteren bij BDO. Zelfs bij de sollicitaties merkte ik het informele karakter van het bedrijf. Deze sollicitaties voelden namelijk meer als een normaal gesprek dan een strenge sollicitatie.

Achteraf ben ik blij dat ik heb meegedaan aan de Insight Week en dat ik gesolliciteerd heb bij BDO. Ik doe nu ervaring op waar ik de rest van mijn carrière iets aan heb. Ondanks dat al het werk vanuit huis moet gebeuren is de begeleiding heel goed geregeld. Ik kreeg een buddy toegewezen om me te helpen met alle zaken die bij het werk komen kijken. Andere collega’s staan ook altijd open voor mijn vragen. Het werken via Skype en Teams is in het begin wat wennen, maar na 2 dagen wist ik precies hoe ik iedereen kon bereiken en hoe ik online duidelijk kan maken wat mijn vraag precies is.

‘Wat werken bij BDO zo prettig maakt is dat iedereen graag helpt en extra uitleg wil geven als ik nog vragen heb over mijn werkzaamheden.’

Ik werk nu twee maanden bij BDO en mijn ervaringen zijn alleen maar positief. De accountancy vakken die ik heb gehad tijdens mijn studie zijn in deze twee maanden veel meer tot mijn verbeelding gaan spreken aangezien de letterlijke termen die ik in deze vakken geleerd heb dagelijks terugkomen in mijn werkzaamheden. Mijn werkzaamheden bestaan nog voornamelijk uit wat simpelere taken, zoals het controleren van posten als liquide middelen of debiteuren. In het begin had ik geen idee wat zo’n controle inhoudt en waar ik moest beginnen, maar bij iedere taak die ik heb gedaan is het zo dat ik van tevoren een duidelijke uitleg heb gekregen van mijn buddy over wat de bedoeling is. Wat werken bij BDO zo prettig maakt is dat iedereen graag helpt en/of extra uitleg wil geven als ik nog vragen heb over mijn werkzaamheden. Dit zorgt er ook voor dat de drempel om een vraag te durven stellen steeds lager wordt. In deze twee maanden heb ik al meegewerkt binnen verschillende teams en ik heb gemerkt dat deze fijne manier van samenwerken typerend is voor BDO. Ongeacht in welk team of voor welke klant ik meewerk, ik kan altijd bij iedereen terecht voor mijn vragen.

Mijn toekomst bij BDO

Als ik mijn bachelor heb afgerond wil ik beginnen met de master Accountancy. Hiernaast wil ik graag blijven werken bij BDO om praktijkervaring op te blijven doen. Ik denk ook dat de vakken die in deze master voorbij komen beter te begrijpen zijn als ik naast deze vakken ook in de praktijk met accountancy bezig ben. Na mijn master wil ik graag ook nog de post-master Accountancy volgen. Ook deze opleiding zou ik graag binnen BDO volgen aangezien ik het gevoel heb dat de begeleiding bij BDO hiervoor erg goed is. De reden dat ik mezelf nog zolang bij BDO zie werken is dat ik het gevoel heb dat ik binnen BDO altijd uitdaging zal blijven houden.

Mocht jij geïnteresseerd zijn in wat accountancy nu eigenlijk inhoudt en dit willen leren in een informele sfeer, schrijf je dan in voor de BDO Insight Week! Mocht na de Insight Week je interesse helemaal gewekt zijn twijfel dan vooral niet om te solliciteren en wie weet werken wij binnenkort wel samen aan echte audit cases!


Klik op de afbeelding voor meer informatie over de BDO Insight Week of klik hier om naar de pagina te gaan.


Ben je nieuwsgierig geworden naar werken bij BDO? Neem dan contact op met een van de recruiters voor meer informatie.

Coen den Boer

Ik ben Coen den Boer, 21 jaar oud en nu twee maanden actief bij BDO Tilburg als Werkstudent. Momenteel ben ik student Economie & Bedrijfseconomie aan Tilburg University. Vóór mijn werkstudentschap heb ik altijd in de supermarkt gewerkt. Ondanks dat dit me goed beviel, wilde ik me graag meer verdiepen in de mogelijkheden na mijn opleiding. Vandaar dat ik ben begonnen bij BDO. Naast mijn studie en werkzaamheden bij BDO ga ik graag naar een festival of naar het terras, ook ben ik regelmatig in de sportschool te vinden.

 

Top