Dit jaar ging alles iets anders als gepland. Mijn studie Accountancy aan de UvA zou volledig online zijn. Daarnaast leek mijn plan om naast mijn studie praktijkervaring op te doen een stuk moeilijker. Gelukkig kwam ik de BDO Insight Week tegen. Een week lang, 3 middagen online kennismakingsactiviteiten en een kijkje in het leven van een accountant bij BDO. Voor mij was het DE gelegenheid om een beter beeld van het vak te krijgen, maar vooral van BDO.

De BDO Insight Week

In november 2020 heb ik deelgenomen aan de BDO Insight Week. De Insight Week begon met de audit game. Samen met mijn team kregen we de vraag van een partner van BDO of we de audit konden doen voor een van zijn klanten. Al snel kwamen we erachter dat de klant privé en zakelijk niet altijd even goed gescheiden hield. Daarnaast waren er nog wat andere zaken die niet helemaal klopten waar je zelf achter moest komen tijdens de game. De game gaf mij een goede indruk van de werkzaamheden van een accountant. Scherp en kritisch naar de klant kijken is belangrijk om te snappen wat de klant zegt, maar ook om te beoordelen of wat de klant zegt klopt en/of mag. Daarnaast is samenwerken key. In de audit game was het dossier klein vergeleken met de dossiers die ik tot nu toe tijdens mijn werkstudentschap heb gezien. Dus alleen met samenwerken kan je de klus klaren. Groot voordeel: samenwerken is ook een stuk gezelliger!

De overige twee middagen waren vooral gericht op het kennismaken met BDO. Tijdens de speeddate kon ik een (toekomstige) collega uit Den Haag het hemd van het lijf vragen. Ik was vooral benieuwd naar de aandacht voor de mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling bij BDO. En die zijn er genoeg! Tentamenregelingen, buddies en persoonlijke aandacht, BDO helpt waar het kan.

Voor mij heeft de Insight Week naast veel gezelligheid vooral een beter beeld van BDO gegeven. Een bedrijf dat jong van geest is, met veel aandacht voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Op vrijdag sloten we af met de beroemde VrijMiBo. We konden in verschillende online rooms samen het weekend inluiden. Ik begon in de room waar de kerstliedjes door de speakers knalden. De inspiratie voor deze room was het jaarlijkse kerstdiner. Aangezien ik van Kerst en eten houd, hoop ik dat ik snel een keer kan aanschuiven! Daarna ging ik door naar de skihut om samen met alle deelnemers en BDO’ers de gezellige week af te sluiten. Voor mij heeft de Insight Week naast veel gezelligheid vooral een beter beeld van BDO gegeven. Een bedrijf dat jong van geest is, met veel aandacht voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Werkstudentschap

Na de Insight Week begon voor mij het sollicitatietraject. Na mijn open sollicitatie, die ik al had verstuurd voor de Insight Week, was het nu tijd om te kijken of de match echt daar was. Ik heb testen afgelegd en gesprekken gehad met recruiters, collega’s en managers van BDO met als resultaat een werkstudentschap!

Ik heb in de eerste week het meest genoten van de online landelijke introductiedag. We maakten kennis met het bestuur, maar vooral met andere starters, stagiaires en scriptanten van kantoor Den Haag.

Ondertussen ben ik nu al een paar weken aan de slag als werkstudent bij de Audit & Assurance afdeling in Den Haag. Mijn eerste werkweek was gefocust op het kennismaken met BDO en mijn collega’s en praktische zaken zoals het installeren van mijn computer. Ik heb in de eerste week het meest genoten van de online landelijke introductiedag. We maakten kennis met het bestuur, maar vooral met andere starters, stagiaires en scriptanten van kantoor Den Haag. We hebben veel gekletst, samenwerkt tijdens een game en bingo gespeelt. Helaas niet gewonnen, maar meedoen is belangrijker dan winnen!

Na deze introductie week was het nu echt tijd om aan de slag te gaan. Omdat alles nieuw is en ik weinig ervaring heb, ben ik begonnen met een synchroon audit. Dit betekent dat je dezelfde werkzaamheden als een andere assistent binnen het team uitvoert. Ondertussen heb ik een actieve rol binnen de afdeling gekregen. Elke werkdag begin ik met een scrum call met het team waar ik die week voor aan de slag ga. Dan bespreken we in het kort de status van het dossier, zodat iedereen op de hoogte is van wat er speelt. Na de call begin ik aan mijn werkzaamheden. Soms is dat het opstellen van leadsheets en soms het controleren van posten. Als ik vragen heb, en dat zijn er best veel als je net gestart bent, kan ik altijd terecht bij mijn belegeider binnen het team. Geen vraag is te gek.

Tijdens de lunch loop ik graag een rondje buiten, vooral als de zon schijnt. Na de lunch verdwijn ik weer achter mijn computer, overleg ik met collega’s over bevindingen of vraag ik extra informatie of toelichtingen aan de klant. Mijn werkweek eindigt vaak op donderdag met een soort mini college/Q&A session speciaal voor de starters. Elke meeting behandelen we een jaarrekeningpost die veelvuldig door starters wordt opgepakt tijdens de controle. Ook zijn er training-on-the-vlogs gemaakt om je meer inzicht in de werkzaamheden te geven.

Werken en studeren

Voor mij is de combinatie van werken en studeren super fijn. Ik leer makkelijker door iets te doen dan over iets te lezen, dus een werkstudentschap is ideaal. Ik kan de kennis die ik heb opgedaan in colleges toepassen tijdens mijn werk. Soms, tijdens tentamenweken, kan de combinatie een beetje veel zijn, maar BDO biedt genoeg mogelijkheden om dit beheersbaar te houden. Voor mij heeft een werkstudentschap vooral voordelen. Het helpt je groeien op professioneel en persoonlijk vlak. Het geeft je een beetje extra motivatie voor je studie en je hebt er een heleboel leuke collega’s bij!

Meld je aan!

Dus, twijfel je of Accountancy iets voor jou is of weet je niet of BDO bij je past? Schrijf je net als ik in voor de Insight Week! Voor mij was het het begin van iets heel moois.


Klik op de afbeelding voor meer informatie over de BDO Insight Week of klik hier om naar de pagina te gaan.


Ben je nieuwsgierig geworden naar werken bij BDO? Neem dan contact op met een van de recruiters voor meer informatie.

Laurie Matulewicz

Hey! Ik ben Laurie, ik ben 23 jaar en opgegroeid in het mooie Delft. Ik ben in maart begonnen als werkstudent op de afdeling Audit & Assurance in Den Haag. Daarnaast ben ik bezig met het behalen van mijn pre-master Accountancy aan de UvA. Voordat ik bij BDO begon was ik actief in de evenementenindustrie. Zowel professioneel en als bezoeker! Daarnaast kook en bak ik veel met vrienden, probeer ik wekelijks een rondje park te lopen en kan ik moeilijk stil zitten. Elke week een lazy Sunday in mijn pyjama is zeker niets voor mij!

 

Top