Agnes Geertse (33) werkt als fiscalist bij BDO in Roosendaal en woont samen met haar vriend Serdar in Bergen op Zoom. Zij heeft een grote passie voor mode, besteedt in haar vrije tijd graag aandacht aan de interieurstyling van haar woning en bezoekt regelmatig een festival of een feestje met vriendinnen. Haar collega Teun van Ginderen (38) werkt als Adviseur binnen de Accountancy-praktijk van kantoor Roosendaal en binnen het landelijk Business Analytics team. Teun woont met zijn vriendin Renske en twee dochters Noor en Puk in Roosendaal. Hij kan echt genieten van skiën, vakanties en het drinken van een biertje in het café met vrienden.

Teun, jij hebt dus naast je functie als adviseur nog een andere rol?

Teun: “Klopt! Ik ben adviseur binnen onze Accountancy-praktijk. Eigenlijk ben ik een soort van accountmanager voor onze mkb-klanten. Ik ben het eerste aanspreekpunt. Maar daarnaast werk ik ongeveer 30% van mijn tijd voor het Business Analytics team”.

O interessant! Vertel eens wat meer?

“Haha, ja dat is interessant hè? De visie van BDO is om een data-gedreven organisatie te worden, maar altijd in combinatie met “de klant centraal”. Een onderdeel daarvan is de ontwikkeling van BDO Analytics. In een super leuk landelijk team met toffe collega’s vanuit alle disciplines ontwikkelen we (klant)dashboards waarin we naast de standaard balans en winst & verliesrekening ook analyses uitvoeren en presenteren. We gebruiken de ontvangen data voor onder andere berekeningen van KPI’s, verklaringen van ontwikkelingen (zeg maar de cijferbeoordeling) en trends waarbij voorspellingen worden gedaan. Dit alles doen we met behulp van Microsoft Power BI.

De IT-kant van ons vak heeft altijd al mijn interesse gehad en ik was binnen ons kantoor al veel bezig met automatisering. De combinatie van het ontwerpen en dat ik dat in de praktijk direct kan laten zien én toetsen bij klanten, maakt mijn werk zo leuk. Door de signaleringen uit het dashboard kan ik vanuit mijn rol als adviseur steeds meer proactief adviseren. Ik heb er in mijn rol als adviseur echt heel veel aan.

Agnes: “BDO loopt hierin ook echt voorop binnen onze branche. Ik werk als fiscalist veel samen met het Accountancyteam van Teun en ook ik heb er profijt van”.

Dus jullie werken als accountant en fiscalist veel samen?

Agnes: “Ik sluit als fiscalist twee keer per week aan bij het overleg van het Accountancyteam. Ik ben daardoor op de hoogte van hun planning en krijg al in de startfase van de werkprocessen de actualiteiten en knelpunten van klanten mee. Het is mijn taak om daar tijdig op in te spelen, mee te bewegen en het daaruit voortvloeiende fiscale werk op te (laten) pakken. We werken echt samen en zijn vooruitstrevend”.

Teun: “Het begint natuurlijk met de administratie. Die wordt verwerkt, zij het door de klant of door ons. Daarna presenteren we de tussentijdse cijfers via Analytics. Je ziet dat de behoefte bij de klant ook steeds meer ligt op tussentijdse cijfers die zo actueel mogelijk zijn. Uit de jaarrekening komen steeds minder zaken die nog niet eerder in het jaar besproken zijn. Als er tussentijds fiscale vragen zijn zoek ik Agnes natuurlijk op”.

Agnes: “Wanneer de jaarrekening is samengesteld door het team van Teun beoordeel ik de fiscale positie, zodat de accountants de jaarrekening kunnen bespreken met de klant. Soms doe ik die bespreking samen met Teun, maar het kan ook zijn dat Teun dat zelfstandig doet. Na de bespreking wordt de jaarrekening definitief gemaakt en draagt het Fiscale team zorg voor de toebehorende fiscale aangiften en bijkomend fiscaal advies. Vaak brengen we dan samen een tweede bezoek aan de klant voor een handtekeningensessie, het bespreken van de fiscale aangiften en het onder de aandacht brengen van overige fiscale, maar ook bedrijfseconomische, zaken die op dat moment aan de orde zijn”.

Teun: “Omdat Agnes echt als een onderdeel van ons Accountancyteam voelt, werk ik veel met haar samen. We zijn echt op elkaar ingespeeld en gaan dus graag samen naar klanten. De klik die wij hebben voelt een klant natuurlijk ook, en dat maakt ons als accountant en fiscalist duo authentiek. We weten echt wat wij aan elkaar hebben. En daarnaast is het ook gewoon gezellig, een goede onderlinge sfeer is zó belangrijk. Wij zijn onszelf en waarderen elkaar. Die wederzijdse waardering is ook voelbaar bij onze klanten en wordt vaak positief ontvangen. Het komt dan ook regelmatig voor dat we worden uitgenodigd voor een lunch of een borreltje. We zijn in veel dingen het zelfde. Maar ik kan soms te veel op de grote lijnen zitten en Agnes wijst mij dan op de details”.

Agnes: “Ja, maar in een goede samenwerking moet je elkaar ook gewoon feedback kunnen geven. Ik kan vrij slecht tegen kritiek, maar van Teun kan ik het hebben. We zijn open en eerlijk naar elkaar. Als we een keer een fout maken is dat natuurlijk vervelend, maar die worden gemaakt om ze vervolgens ook weer op te lossen. Vaak brengt ons dat tot nog betere inzichten en de meest creatieve constructies. Ondanks onze praktische aanpak, houden wij elkaar wel scherp, en zijn wij op “onze manier” kritisch naar elkaar. Dat (voor het oog van anderen) “saaie” werk schept een band, een vertrouwensband die voor mij heel waardevol is”.

Wat leren jullie dan van elkaar?

Agnes: “Keihard meezingen op muziek van Henk Dissel, haha! We zitten samen in de organisatie van de personeelsvereniging, maar ook in het commerciële team van ons kantoor. We organiseren de personeelsuitjes, bezoeken als duo regelmatig netwerkborrels in de regio en hebben recent een erg geslaagde BDO Jonge Ondernemersborrel georganiseerd. Ook daarin gaat de samenwerking perfect, omdat we precies weten wat de rolverdeling moet zijn en wie waar goed in is.”

Teun: “Naast de geweldige Nederlandstalige muziekkeuzes van Agnes heb ik ook nog wel andere dingen van Agnes opgestoken hoor, haha! Zij heeft mij wel geleerd om soms niet te snel tot actie over te gaan. Agnes is wat genuanceerder dan ik soms ben en dat neem ik steeds vaker over.”

Agnes: “Teun onderneemt in zijn enthousiasme direct actie of hij wacht tot het laatste moment, een middenweg is er eigenlijk niet. Ik weet dat ik niet in zijn nek moet zitten en duizend keer moet vragen wat de status is van zijn toezeggingen, dat werkt averechts en maakt hem prikkelbaar. Dus geef ik hem de vrijheid en het vertrouwen om het op zijn manier te regelen, en dat werkt verrassend goed! Bij het organiseren van een personeelsfeestje of een borrel wil ik graag dat alles perfect is. Ik ben niet snel tevreden. Dat maakt mij onzeker en haalt de twijfelaar in mij naar boven. Teun helpt mij dan om dat los te laten”.

Teun: “Ja dat klopt, Agnes is dan echt van de structuur en kan verdrinken in de details. Ik ben van de hoofdlijnen en bewaak het overzicht. Daarnaast heeft Agnes mij geleerd om niet overhaast te handelen, maar eerst de tijd te nemen om problemen goed te analyseren. Als je je beweegt, moet je weten waarheen. Als je je niet beweegt, moet je weten waarom”.

Agnes: “Heel goed, de welbekende steenstrategie. Ik heb van Teun geleerd om knopen door te hakken, en samen regelen wij het gewoon!”.


Ben je na het lezen van dit interview enthousiast geworden over werken bij BDO? Neem dan contact op met één van onze recruiters voor meer informatie.

Agnes Geertse en Teun van Ginderen

Agnes werkt als fiscalist bij BDO in Roosendaal. Teun werkt als Adviseur binnen de Accountancy-praktijk van kantoor Roosendaal en binnen het landelijk Business Analytics team. Ondanks dat zij op verschillende afdelingen werken – Agnes bij Belastingadvies en Teun bij Accountancy & Bedrijfsadvies – werken ze veel met elkaar samen. Lees hiernaast het duo-interview!

 

Top