Bas van Veen (Partner Audit & Assurance, kantoor Amstelveen) is een man met een missie. En om een missie te laten slagen, is een lange adem nodig. Of het nu gaat om een ultramarathon door de woestijn of een verandertraject binnen de organisatie. 

In oktober dit jaar nam hij deel aan de Marathon Des Sables (MDS). Dit is een hardloopwedstrijd van 250 kilometer, in vijf dagen, in de Sahara. Deze ultraloop wordt sinds 1986 jaarlijks georganiseerd in de woestijn van Zuid-Marokko. ‘Door corona werd de MDS verplaatst van april 2020 naar oktober 2021’, vertelt Bas. ‘Flink balen, ik was al volop aan het trainen.’

Highway to hell

‘Na lang wachten en nog meer trainen kon ik eindelijk met een team van negen hardloopvrienden naar Marokko. Uiteraard bepakt met de juiste uitrusting. Je bent namelijk volledig zelfvoorzienend – op water en berbertent na. Dan is het moment daar dat je met zo’n 700 deelnemers aan de start staat. Het was bloedheet, de thermometer tikte meer dan 40 graden Celsius aan. Net voor de start klinkt uit de luidsprekers Highway to Hell van AC/DC, terwijl er een helikopter overvliegt om de start te filmen. Dat gaf een enorme adrenalinekick! En dan start je, in extreme omstandigheden. Niet wetende wat je – naast een route van zo’n 30 tot 80 km per dag – te wachten staat.’

“Fysiek was het uitdagend, maar ik kwam tegelijkertijd helemaal tot rust”

Digitale detox

‘Op de tweede dag kreeg ik last van mijn buik. Ik baalde van het ongemak. Maar ja, het heeft geen zin om energie te verspillen aan zaken waar je geen invloed op hebt. De knop ging om. Ik genoot van de stilte en kreeg tijdens het hardlopen opeens ruimte voor gedachten, waar ik normaal gesproken niet zo snel bij stilsta. Geen telefoon of persoon kon mij afleiden. Ik leefde echt in het moment en genoot volop van de waanzinnig mooie omgeving. Fysiek was het uitdagend, maar ik kwam tegelijkertijd helemaal tot rust.’

Bas eindigde ook nog eens als 28ste en was daarmee de snelste Nederlander. ‘Natuurlijk ben ik daar trots op, al was dat geen doel op zich. Ik heb genoten van de prestatie, maar nog meer van de hele ervaring.’

Lange adem en uithoudingsvermogen

‘Natuurlijk heb ik veel getraind om deze ultraloop te kunnen doen, maar het mentale aspect en doorzettingsvermogen waren minstens even belangrijk. Als ik ergens voor ga, dan ga ik er ook echt voor. Net als in mijn werk. In de MDS hebben we als tien hardloopvrienden elkaar er doorheen geholpen en elkaar gesteund toen we het moeilijk hadden. Net als in de MDS kun je er in je werk natuurlijk ook weleens “doorheen” zitten. Hoe je vervolgens succesvol omgaat met uitdagingen, is wat wij bij BDO van elkaar willen leren. Want juist dan is het ook van belang om bij jezelf stil te staan. En je te realiseren dat je het niet alleen hoeft te doen.’

“Het gaat niet langer over hoe stoer het is om veel uren te maken. Het gaat erom hoe je als mens jouw stempel zet op je werk en in je relaties”

Onderweg genieten

‘Sommige trajecten binnen de organisatie zijn net een marathon. Die kunnen lang duren en hebben tijd nodig, zoals de cultuuromslag die we een aantal jaren geleden binnen BDO in gang hebben gezet. Niet iets dat je in een dag voor elkaar hebt. Maar veel kleine bewegingen kunnen ook tot een grote verandering leiden. Door bijvoorbeeld minder nadruk te leggen op het behalen van resultaten en meer te focussen op werkplezier en klantrelaties, zien we dat medewerkers meer verbinding voelen met BDO, beter samenwerken en langer bij ons blijven werken. Het gaat niet langer over hoe stoer het is om veel uren te maken. Het gaat erom hoe je als mens jouw stempel zet op je werk en in je relaties. Die insteek geeft energie’.

‘Bij zulke verandertrajecten is er nooit echt een finish. Bij hardlopen in letterlijke zin natuurlijk wel, maar figuurlijk eigenlijk niet. Het is altijd fijn als je het einde in zicht hebt, maar dat moet geen doel op zich zijn. En natuurlijk mag je genieten van de prestatie, maar onderweg genieten en tot mooie inzichten komen, vind ik waardevoller. Ik ben trots op wat we als organisatie in de afgelopen jaren hebben bereikt en hoe succesvol we met elkaar zijn, maar ik ben nog trotser op de beweging die we met elkaar hebben gemaakt. De instant happiness van het moment dat je over de finish komt, ebt na een paar minuten alweer weg. De reis is belangrijker dan de bestemming.’


 

Lees ook de andere verhalen waarin BDO’ers terugblikken op 2021 en hun persoonlijke hoogtepunten en bijzondere gebeurtenissen delen:

naam van afbeelding

‘Ruimte voor nieuwe energie’

Marianne van Velsen – Senior Manager Accountancy & Bedrijfsadvies

naam van afbeelding

‘Hard werk wordt beloond’

Tammam Al Abazah – Assistent Accountant Audit & Assurance


Interesse in een carrière bij BDO? Neem dan een kijkje bij onze vacatures of neem contact op met één van onze recruiters.

Bas van Veen

Mijn naam is Bas van Veen en ik werk sinds 2012 als Partner Audit & Assurance bij BDO in Amstelveen. Ik woon samen met mijn vrouw, Barbara, twee dochters (16 en 14 jaar) en zoon (11 jaar) in Soest, dat vlakbij de Soesterduinen ligt – de ideale trainingsgrond voor de Marathon des Sables. Ik hou van zeilen, skiën, snowboarden, hardlopen (trail en weg), mountainbiken en wielrennen. Verder hou ik van tuinieren, kan ik mooie wijnen waarderen en reis ik graag.

Top