Ontwikkelingsorganisaties hebben een missie. De hele organisatie is daarop ingesteld. De inkomsten en uitgaven staan in het teken van dat ene grote doel. Welke meerwaarde kun jij als professional bieden bij het verwezenlijken van die missie? Hoe speciaal is het om voor een organisatie te werken die overal ter wereld mensen wil helpen? En wat zijn als accountant de grote uitdagingen in deze tak van sport?

BDO’er Ilona Bothoff-van Hoff (senior manager Audit & Assurance) en opdrachtgever Eveline van Caspel (Head of Finance) van SNV zijn echte ervaringsdeskundigen. SNV is een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie zonder winstoogmerk die ‘met praktische oplossingen blijvend het verschil wil maken voor mensen die in armoede leven’. Die oplossingen zijn voornamelijk gericht op drie sectoren: landbouw, WASH (water, sanitation and hygiene) en energie.

Deze niet-gouvernementele organisatie (NGO) is actief in ruim 25 landen en heeft finance teams in al deze landen, die ondersteund worden vanuit Den Haag. Eveline geeft daar leiding aan het Global Finance team, dat bestaat uit ongeveer twintig collega’s. “Wij zorgen voor robuuste, financiële processen en systemen die de lokale teams nodig hebben bij hun totale aanpak.”

Ze werken nu allebei thuis. Eveline woont in Voorburg, op fietsafstand van het hoofdkantoor van SNV, in het centrum van Den Haag. “Sinds de oproep om volledig thuis te werken, ben ik daar niet meer geweest. Behalve in de zomer af en toe, voor het opstarten van een nieuwe collega.”

Ilona woont in Zoetermeer, werkt normaal gesproken in Den Haag en in deze tijd hoofdzakelijk thuis. “Ik mis het live contact met collega’s en klanten heel erg. Gelukkig kan ik af en toe een dag naar kantoor. Dat doet me echt goed, moet ik zeggen.”

Hoe lang werken jullie al met elkaar samen?

Eveline: “Sinds ik bij SNV werk, begin vorig jaar. Daarvoor was ik ook auditor, net als Ilona, maar dan bij PWC. Daar ben ik me in de laatste jaren gaan focussen op de publieke sector en met name op de zorg en NGO’s, omdat ik graag wil bijdragen aan maatschappelijk relevante onderwerpen. Daar ligt mijn passie. Ik wil nu graag vanaf de andere kant van de tafel mijn kennis van en ervaring met financiële processen inzetten voor de publieke zaak.”

Ilona: “Dit is het vierde jaar, ook voor mijzelf, dat we samenwerken met SNV. Ik ben in 2002 begonnen bij BDO. Een heel bewuste keuze, mede vanwege het menselijke aspect, het persoonlijke trok me heel erg aan. BDO is groot genoeg om voldoende kennis en kunde in huis te hebben, maar niet te groot om het persoonlijk te houden. Eerst had ik een heel breed klantenpakket. Rond mijn afstuderen ben ik me meer gaan specialiseren in de publieke sector, waaronder maatschappelijke organisaties. Ik vind het mooi om vanuit mijn expertise een bijdrage te leveren aan projecten met een maatschappelijke relevantie.”

Hoe verloopt jullie contact in deze vreemde tijd?

Ilona: “We hebben sowieso een keer in de maand een videocall, ook met de CFO erbij. Dat noemen we ons “koffiedrinkmoment.”

Eveline: “Even bijpraten wat er allemaal speelt. En als auditors onder elkaar praat het makkelijk, je spreekt toch dezelfde taal.”

Ilona: “Tussen die calls door hebben we ook regelmatig contact. Tijdens het jaarrekeningtraject nog wat intensiever. Wij doen de jaarrekeningcontroles van SNV vanaf ongeveer half maart, dus die controle hebben we vorig jaar al volledig in de lockdown moeten uitvoeren. Best even spannend, vond ik.”

Eveline “Best wel. Ja, vonden wij ook! Vooral hoe we in alle landen alles voor elkaar zouden krijgen.”

Waarom is dat zo’n uitdaging?

Ilona: “In het eerste jaar dat we voor SNV werkten, heb ik met de internal auditor projecten in Mozambique bezocht. Die ervaring helpt me nog altijd heel erg in het begrijpen waar zo’n organisatie mee worstelt. De grootste eyeopener voor mij was dat je voor een organisatie als SNV vraagstukken echt vanuit klantperspectief moet benaderen. Zo kunnen we wel vragen om invoices van lunches tijdens een workshop, maar hoe doe je dat als er ter plaatse alleen informele markten zijn? Dan moet je naar een andere oplossing zoeken.”

Wat is verder kenmerkend voor het werken voor maatschappelijke organisaties in het algemeen en voor een NGO als SNV in het bijzonder?

Ilona: “Mijn ervaring is dat organisaties in de publieke sector anders tegen hun accountant aankijken. Omdat zij werken met publiek geld, is transparante verantwoording en interne beheersing extra belangrijk, waardoor ze meer de dialoog zoeken met een sparringpartner. Daar hechten maatschappelijke organisaties veel belang aan. Je bent als accountant geen ‘moetje’. Die gedrevenheid zorgt ervoor dat iedereen heel erg openstaat voor feedback en verbetering. Dat vind ik typerend voor maatschappelijke organisaties.”

Eveline: Ik herken dat zeker vanuit SNV. Juist bij maatschappelijke organisaties zijn mensen enorm gedreven om te zorgen dat het beschikbare geld zo goed mogelijk wordt besteed. Wij bestaan vanwege onze missie. Daarom moeten we constant zoeken naar de balans tussen de systemen en processen die je inzet versus het geld die je daarvoor nodig hebt.”

Ilona: “Het vinden van die balans is de afgelopen jaren wel onze worsteling geweest bij SNV. Omdat we met heel veel landen te maken hebben en grote afstanden moeten overbruggen, zowel fysiek als cultureel. En in de landen werk je niet altijd op een kantoor, maar ook in het veld, waar alles net even anders is geregeld… Daar moet je als accountant wel enige affiniteit mee hebben.”

Waar moet je als accountant nog meer op zijn voorbereid, bij een opdrachtgever als SNV?

Eveline: “Wij zijn juist actief in landen waar niet altijd alles perfect is geregeld. Waar je, bijvoorbeeld, niet altijd elektronisch aan klanten kunt betalen of waar ineens het internet eruit wordt getrokken. Hoe kom je dan toch aan je gegevens? Hoe kun je dan nog bijspringen en helpen? Daar moet je praktisch voor zijn ingesteld.”

Ilona: “Met zo veel verschillende landen is ook planning een grote uitdaging. Aan de ene kant proberen we alles strak te plannen en af te spreken, maar aan de andere kant moeten we ook een bepaalde mate van flexibiliteit inbouwen, omdat je weet dat het soms toch anders kan lopen dan je vooraf bedenkt. Die complexiteit vind ik juist leuk!”

Wat zou je nieuwe collega’s willen meegeven over werken als accountant voor een maatschappelijke organisatie?

Eveline: “Het is heel inspirerend om bij te dragen aan het verbeteren van financiële processen van publieke organisaties met een heel maatschappelijk karakter én veel gedreven mensen. Dat was in elk geval voor mij de reden om bij mijn vorige werkgever over te stappen naar deze sector.”

Ilona: “Daar sluit ik me helemaal bij aan! Wat ik nog kan toevoegen, is dat het echt allesbehalve saai is. Om een missie zoals die van SNV te kunnen realiseren, moet je gewoon een hele sterke, professionele organisatie neerzetten. Zeker de iets grotere non-profit-instellingen zijn bijna corporate organisaties, met alle leuke en complexe issues van dien, die voor een accountant juist interessant zijn. Dat geeft heel veel energie. Bovendien kom je bij een klant als SNV in aanraking met allerlei verschillende culturen. Voor je persoonlijke ontwikkeling ook heel erg waardevol!”


Meer weten over werken bij BDO en/of voor de publieke sector? Neem contact op met één van onze recruiters!

Ilona Bothoff en Eveline van Caspel

Over Ilona 

In 2002 ben ik begonnen bij BDO Audit & Assurance en daar werk ik nog steeds, omdat ik accountancy zo leuk en uitdagend vind. Ik ben getrouwd en moeder van twee jongens, van tien en vier jaar, dus dat is lekker druk! In de tijd die ik over heb, probeer ik twee keer in de week een Zumba-les te volgen. Verder houd ik erg van koken en gezellige etentjes, met een lekker wijntje erbij.

Over Eveline

Ik heb twee dochters (tien en negen jaar), met wie ik graag spelletjes doe en sport. Ik doe aan hardlopen, yoga, bootcamp en vind het leuk om uitgebreid te koken met vrienden en familie. En ik houd van verre reizen. Ook voor mijn werk, want juist door die reizen (hopelijk kan het snel weer) krijg je een goed zicht op hoe processen in de praktijk lopen en hoe je in die landen kunt bijspringen.

Top