Tammam al Abazah (Assistent Accountant, Audit & Assurance Rotterdam) vluchtte in 2015 uit Syrië om een nieuw leven op te bouwen in Nederland. Na jarenlang hard studeren kijkt Tammam met trots terug op een geslaagd 2021. Een jaar waarin zijn eerste baan in Nederland een feit is en wij Tammam bij BDO hebben mogen verwelkomen.

‘Ik had een mooi leven in Syrië. Helaas kwam daar door de oorlog al snel verandering in’, aldus Tammam. ‘Ik rondde mijn studie af aan de universiteit van Damascus, maar door de chaos in het land werd het lastig een goede baan te vinden en een mooie toekomst op de bouwen. Ik had in mijn ogen slechts één keuze en dat was vluchten. En dat deed ik. Bij mijn aankomst in Nederland had ik een duidelijk doel voor ogen: verder studeren en hard werken voor een goede baan. Maar eerst was het wachten op een verblijfsvergunning en een huis, waardoor ik pas na een paar jaar kon starten met een nieuwe studie. Eerst een pre-master en daarna de master Corporate Finance & Control aan de Universiteit van Nijmegen.’

10 uur per dag studeren

‘Twee jaar lang studeerde ik zo’n 10 uur per dag, ook in de vakanties en weekenden. Ik wilde per se in één keer mijn masterdiploma halen. En het lukte, daar ben ik heel trots op! Maar er is nog een andere mooie mijlpaal behaald dit jaar, namelijk mijn allereerste baan in Nederland. Tijdens het afstuderen was ik al op zoek en kreeg daarbij ondersteuning van het UAF; een stichting die vluchtelingen helpt de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. Het UAF vroeg of ik wilde deelnemen aan het mentorprogramma met BDO, waarbij ik gekoppeld zou worden aan iemand uit mijn vakgebied. Ik zag het als een mooie kans dus nam graag deel. Pim Schouten (Assistent Accountant Audit & Assurance, Utrecht) werd mijn mentor. We dronken koffie, aten samen en praatten over werk. Hij stimuleerde mij te solliciteren bij BDO en dat pakte goed uit. Ik mag mij per 1 september jl. Assisitent Accountant bij BDO noemen. Ik ben dankbaar dat Pim zo behulpzaam is geweest en mij op deze kans heeft gewezen.’

“Op mijn verjaardag werd ik gebeld door een partner om mij te feliciteren. Een klein gebaar, maar voor mij was het erg bijzonder dat iemand op dat niveau aan mij dacht”

Iedereen is gelijk, welke functie je ook hebt

‘Je thuis voelen in een ander land is makkelijker gezegd dan gedaan, maar elke nieuwe dag gaat weer beter dan de vorige. De taal is soms nog een uitdaging, dit is toch de eerste en de belangrijkste manier van communiceren. Gelukkig heerst er een hele fijne, informele werksfeer en houden collega’s rekening met mij. Voor hulp kan ik altijd bij hen terecht. Toen ik bij BDO startte werd ik gekoppeld aan een buddy en mentor. Een buddy helpt starters zoals ik en verzorgt de opvang en de begeleiding op opdrachtniveau. Mijn mentor ondersteunt mij veelal op praktisch en vakinhoudelijk vlak: hoe werken systemen, hoe lopen procedures, etc. Dat is voor mij erg leerzaam. Daarnaast vind ik het prettig dat ik weinig van de hiërarchie merk; iedereen is benaderbaar en toegankelijk, ondanks zijn of haar functie. Op mijn verjaardag werd ik bijvoorbeeld gebeld door een partner om mij te feliciteren. Een klein gebaar, maar voor mij was het erg bijzonder dat iemand op dat niveau aan mij dacht voor mijn verjaardag. Iedereen is gelijk en belangrijk bij BDO en dat zorgt voor een comfortabele en fijne werkomgeving.


 

Lees ook de andere verhalen waarin BDO’ers terugblikken op 2021 en hun persoonlijke hoogtepunten en bijzondere gebeurtenissen delen:

naam van afbeelding

‘De reis is belangrijker dan de bestemming’

Bas van Veen – Partner Audit & Assurance

naam van afbeelding

‘Ruimte voor nieuwe energie’

Marianne van Velsen – Senior Manager Accountancy & Bedrijfsadvies


Interesse in een carrière bij BDO? Neem dan een kijkje bij onze vacatures of neem contact op met één van onze recruiters.

Tammam Al Abazah

Mijn naam is Tammam Al Abazah en ik werk sinds september 2021 als Assisitent Accountant bij BDO Rotterdam. Ik ben geboren in Syrië, maar woon sinds 2016 in Gouda. In mijn vrije tijd sport ik graag, luister ik muziek en kijk ik films en series.

Top