Een van de spannendste projecten van BDO IT op dit moment is de Audit Intelligence Robot (AIR); een coproductie met diverse specialisten om via de meest moderne technologie de kwaliteit en efficiëntie van het auditproces te verhogen.

De sleutelfiguren in dit project zijn Patrick Smits (Solution Architect, 9 jaar bij BDO) en Bart van den Bergh (Manager Research & Architectuur, 13 jaar bij BDO). Samen met hun collega’s zoeken zij naar de mogelijkheden om nieuwe oplossingen technologisch gezien in te passen in het ‘applicatielandschap’ van BDO.

Wat houdt BDO AIR in grote lijnen in?

Bart: “Dit project is ontstaan vanuit de behoefte aan meer efficiency in en grip op het auditproces, van offerte tot uitvoering. Die vraag is uitgemond in twee stromen. Ten eerste een voorspellend model, waarbij we een inschatting maken van de tijd die nodig is voor een specifieke audit. De tweede stroom gaat over de volledigheidscontrole, waarbij beweringen over de volledigheid van de omzet gebaseerd zijn op realtime monitoring.”

Patrick: “Het unieke aan BDO AIR is dat wij hiermee onze data activeren om vóór ons het werk te doen. Nieuw voor ons is, bijvoorbeeld, dat we proactief kunnen detecteren of wij onze ureninschatting daadwerkelijk gaan halen.”

Team BDO AIR met van links naar rechts: Sjoerd de Vries, Sander de Dood, Harm Bons, Niels de Wijs, Bart van den Bergh, Harm Cox en Rob Huismans. Niet op de foto maar wel onderdeel van het team: Patrick Smits en Maaike Leenders

Waarom is dit zo’n spannend project?

Bart: “Zowel technologisch als qua samenwerking is BDO AIR een heel uitdagend project. Over de samenwerking kan ik zeggen we heel nadrukkelijk hebben gezocht naar externe partners die we vanaf dag 1 zien als complementair. Omdat zij iets bieden dat voor ons qua IT (nog) lastig in te vullen is. We zijn echt op zoek geweest naar die toegevoegde waarde; hoe gaan we voor elkaar van betekenis zijn en hoe gaan we van elkaar leren?”

Patrick: “Het spannende is natuurlijk dat het gaat om technologie die wij nooit eerder hebben toegepast. In het verleden hebben we de verzamelde data puur gebruikt voor rapportages. Nu wordt die data werkelijk onderdeel van het totale proces. Technologisch gezien schuilt de grote uitdaging in het verregaand toepassen van machine learning en articial intelligence. Het is dus echt alleen maar nieuwe technologie wat de klok slaat. Niet alleen nieuw voor ons, maar in de hele markt. Zo nieuw dat het in veel gevallen nog preview is.”

Wat maakt dit project zo typisch BDO?

Bart: “Het innovatieve, vind ik. Dit project is illustratief voor hoe wij werken: vanuit IT onze collega’s en hun klanten helpen hun businessprocessen efficiënter uit te voeren, door middel van technologie.”

Patrick: “Hoe we dit project uitvoeren, is typisch BDO: pragmatisch en professioneel. Door heel nadrukkelijk te kijken hoe we AIR kunnen inzetten als een instrument dat daadwerkelijk iets betekent voor BDO.”

Bart: “Dit is een van de eerste machine learning-/AI-gedreven oplossingen die BDO daadwerkelijk in de praktijk gaat gebruiken! Dat is heel bijzonder om mee te maken. Het voelt bijna alsof we een AI factory aan het bouwen zijn, omdat we een zeer complex model vertalen naar iets wat we daadwerkelijk gaan gebruiken.”

Patrick: “Het unieke hieraan is dat ons team zich dat prototype as we speak eigen maakt, zodat het BDO-specifiek wordt. De intense samenwerking tussen de technologiepartner, de business én IT is cruciaal voor het succes van dit project.”

“Ons team heeft de laatste jaren een robuuste data factory op basis van Microsoft Stack vervaardigd. Deze gaan we nu uitbreiden met een AI-straat. Het is heel gaaf om hieraan mee te mogen werken.”

Bart van den Bergh – Manager Research & Architectuur

Wat vind je zelf zo gaaf aan jouw werk bij BDO?

Bart: “Toen ik dertien jaar geleden bij BDO solliciteerde, vroeg ik me serieus af waar ik aan ging beginnen… Maar op geen enkel moment is mijn clichébeeld van de accountancy – procedureel, bureaucratisch – ontstaan of bevestigd; vanaf dag één heb ik mogelijkheden gekregen om dingen die ik interessant vond op te pakken en vorm te geven. Wanneer je kansen ziet, biedt BDO altijd ruimte om daarmee aan de slag te gaan.”

Patrick: “Het mooie vind ik dat je niet alleen de mogelijkheid krijgt om je te verdiepen in nieuwe technologieën die hot zijn in de markt, maar die ook daadwerkelijk toegevoegde waarde leveren; met oog op bruikbare oplossingen voor onze business. Dat zorgt ervoor dat ik na al die jaren scherp en gemotiveerd blijf!”

Iets voor jou?

Is werken bij BDO ICT iets voor jou? Bekijk snel onze vacatures.

 

Team BDO AIR

Van links naar rechts: Sjoerd de Vries, Sander de Dood, Harm Bons, Niels de Wijs, Bart van den Bergh, Harm Cox en Rob Huismans. Niet op de foto maar wel onderdeel van het team: Patrick Smits en Maaike Leenders

 

Top