Achter zijn stoten zat minder kracht dan anders en conditioneel was hij niet top. Had hij in de voorbereiding misschien te veel gewicht verloren? Toch was BDO’er Xavier Köhlen beter dan zijn tegenstander, technisch en tactisch. En daarom is de boksende fiscalist ‘met recht’ Nederlands kampioen bij de profs, in de klasse tot 69 kilo.

Foto: Ermindo Armino

Een week na zijn gewonnen titelgevecht (op 7 november 2019) vertelt Xavier over het behaalde succes, zijn toekomstplannen en vooral over de manier waarop hij zijn sportieve ambities combineert met zijn fulltimebaan bij BDO (vestiging Maastricht-Airport). ‘Iedereen op kantoor staat honderd procent achter me. Die support geeft een heel goed gevoel.’

Europees kampioen karate

Hij bokst nog niet zo lang, pas een jaar of zes. Daarvoor deed hij aan karate, hij werd zelfs Europees kampioen. Diep in zijn hart wilde hij altijd al boksen, de sport waarmee hij als kind – op zijn elfde – al kortstondig kennismaakte. De gedachte om ooit in de ring te staan, bleef altijd in zijn hoofd hangen. ‘Op een gegeven moment dacht ik: als ik ooit nog eens een partij wil boksen, moet ik nu de overstap maken. Anders is het te laat. Ik was toen 21.’

Wie de juiste keuzes maakt, kan zich snel ontwikkelen. Zes jaar later is hij vier keer gekroond tot Nederlands kampioen bij de amateurs en sinds september 2018 is hij professioneel bokser. In dezelfde maand behaalde Xavier zijn masterdiploma Fiscaal Recht. En in juni dit jaar begon hij aan zijn baan als junior belastingadviseur bij BDO. De sleutel om dat allemaal te combineren, is een goede planning.

‘Doordeweeks train ik twee per dag: in de ochtend en ‘s avonds. BDO gunt me de mogelijkheid om in de ochtend te trainen, zodat ik later kan beginnen, én om thuis mijn laptop open te gooien. Dat is ideaal en zo lukt het mij altijd om mijn werk af te krijgen, gelukkig wel. Mijn weekenden staan normaal gesproken in het teken van herstel. Het lichaam heeft ook rust nodig.’

Titel voor NK niet tegen landgenoot

Het titelgevecht van afgelopen donderdag vond plaats in een uitverkocht Koninklijk Theater Carré. ‘Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze daar hebben opgetreden.’ Hij lacht. ‘Dat was echt cool. Vooral achteraf. Tijdens de partij was ik er niet mee bezig. Pas daarna zie je hoe mooi en bijzonder het is.’

Xavier nam het voor de nationale titel niet op tegen een landgenoot… ‘Ik zou tegen een Nederlander boksen, maar die had zich afgemeld en er was geen waardige tegenstander’, legt hij uit. ‘Toen hebben ze een oud-Duits kampioen opgetrommeld. Een sterkere tegenstander dan de Nederlander. Nee, als hij van me had gewonnen, was hij geen Nederlands kampioen geweest hoor, haha.’

De kersverse Nederlands kampioen heeft weinig schade opgelopen van de partij, die hij op punten in zijn voordeel besliste, na tien ronden. ‘Ik heb alleen wat last van mijn knokkels. Je draagt dunnere handschoenen dan bij de amateurs. Als je iemand net verkeerd raakt, bijvoorbeeld op een voorhoofd, kun je daar flink last van hebben. Daarom heb ik de afgelopen week ook anders getraind en met stoten erop gelet.’

BDO’ers in de zaal

Op kantoor vinden ze het ‘cool’ dat hij profbokser is en een aantal collega’s reisde zelfs af naar Amsterdam om hem aan te moedigen. ‘Top dat ze mij zo steunen en waarderen wat ik doe. Ik heb deze week ook nog een cadeau van ze gehad en er hingen slingers en actiefoto’s bij mijn bureau. Ook qua werk voel ik die steun. Als starter word ik goed begeleid en ik krijg de ruimte om stapsgewijs ergens naartoe te werken.’

Als junior belastingadviseur houdt hij zich momenteel vooral bezig met kleine adviestrajecten en aangiftes. ‘Het is leuk om mensen te helpen, zodat ze iets begrijpen en daar beter van worden. Ook mensen uit mijn directe omgeving. Laatst nog iemand van de sportschool, een ondernemer die wilde weten hoe het zit met die nieuwe btw-regeling. Het is toch mooi dat je dan iets voor iemand kan betekenen? Later hopelijk ook voor grotere doelen. Dan bedoel ik de professionalisering van de bokssport van Nederland en de ontwikkeling van de Molukken, waar mijn roots liggen.’

Als profbokser wil Xavier het hoogst haalbare bereiken. Kampioen van de Benelux, kampioen van de wereld. Kampioen in verschillende gewichtsklassen. ‘Ik heb niet één droom. Ik wil steeds opnieuw kijken wat haalbaar is en daarnaartoe werken. Het gaat mij om ontwikkeling en performance. In de sport en in mijn werk!’

De regionale omroep L1 zond onlangs een documentaire over Xavier Köhlen. Bekijk hier de trailer van ‘Niet zonder slag of stoot’. Lees ook ´Achtste profzege voor Nederlands Kampioen Xavier Kohlen´ op Limburger.nl. 


Ben je na het lezen van het verhaal van Xavier enthousiast geworden over werken bij BDO? Neem dan contact op met één van onze recruiters voor meer informatie!

 

Xavier Köhlen

Top