Een van de uitdagendste projecten van BDO ICT op dit moment is het werkproces Accountancy & Bedrijfsadvies (A&B); een puzzel waarvan de laatste stukjes in elkaar vallen, zodat het grote plaatje compleet is.

Drijvende krachten achter dit project zijn Vera van Dijk (Business Transformation Manager) en Patrick Smits (Solution Architect), die graag vertellen waarom dit project zo typerend is voor hun uitdagende werk bij BDO ICT.

Wat houdt het project in grote lijnen in?

Vera: “Een integraal werkproces, van het onboarden van klanten tot en met het afronden van de opdrachten, verregaand standaardiseren en zoveel mogelijk automatiseren. Denk hierbij aan het automatiseren van offertes en opdrachtbevestigingen, geautomatiseerde workflows en digitale autorisaties (handtekeningen). Ook kunnen we met AI-technologie ontvangen documenten volledig geautomatiseerd verwerken. Wanneer we iets niet kunnen automatiseren, proberen we het te robotiseren. Met als doel dat onze collega’s in de praktijk het grootste deel van hun tijd aan de klant kunnen besteden. De verzamelde data slaan we centraal op en vervolgens vinden daarop visualisaties plaats om de business een integraal klantbeeld te geven. Zo weet iedere BDO-er wie de klant is, wat de klant doet, wat de status is en wie de betrokken collega’s zijn. Ook voegen we intelligentie toe aan de data, zodat er relaties in de data worden gelegd die nagenoeg alleen een computer ontdekt. Die zetten we vervolgens om in aandachtspunten voor proactieve advisering.”

Patrick: “Onze servicegerichte collega’s willen best automatiseren, maar ze weten vaak niet wat de mogelijkheden zijn. Daarom kunnen we vanuit ICT nu laten zien wat de mogelijkheden zijn met de technologie van vandaag. Met als belangrijke kanttekening dat het toepassen van de technologie geen doel op zich is. De technologie moet het werk van onze collega’s vereenvoudigen. Bots, bijvoorbeeld, kunnen helpen een collega proactief te attenderen op het niet volledig zijn van bepaalde informatie.”

Team A&B Werkproces. Van links naar rechts: Kevin Hermens, Stef Heyenrath, Irina Malgina, Epi Bloks, Gijs Stoeldraaijers en Vera van Dijk

Waarom is dit zo’n uitdagend project?

Vera: “Het raakt alle onderdelen in het totale werkproces van de collega’s, op iedere werkstap brengen we veranderingen aan. De grote uitdagingen zijn iedereen aangehaakt houden, de neuzen dezelfde kant op krijgen en volhouden! Het is heel gaaf wanneer alle puzzelstukken uiteindelijk in elkaar vallen.”

Patrick: “Binnen dit project hebben we veel moderne, en soms zelfs vooruitstrevende, technologie ingezet om het doel te bereiken. Denk daarbij aan Office365-platform en specifiek Sharepoint Online in combinatie met Microsoft Teams. Voor de automatische classificatie en het verwerken van documenten maken we gebruik van zelflerende optical character recognizers. De bots zetten we in op basis van Azure, door gebruik te maken van de cognitive services van Azure.”

Wat maakt dit project zo typisch BDO?

Vera: “De klant staat volledig centraal in dit project!”

Patrick: “Dit project is een uiting van onze ambitie om technologisch gezien zoveel mogelijk voorop te lopen. Dit betekent snel schakelen om nieuwe technologieën te leren, zodat je die kunt toepassen in het dagelijks werk. De wereld van de IT staat tenslotte ook niet stil. Blockchain-toepassingen, bijvoorbeeld, gaan een flinke impact hebben op bedrijven in de financiële dienstverlening. Niet alleen omdat ze zelf Blockchain-oplossingen gaan bouwen, maar ook omdat hun klanten en leveranciers meer te maken gaan krijgen met Blockchain. En laat BDO nu net in de financiële dienstverlening actief zijn. Uitdaging genoeg dus!”

Wat vind je zelf zo gaaf aan het werk?

Vera: “De uitdagende projecten, de nieuwe technologieën die je kunt uitproberen en de connectie met de andere afdelingen. En onze collega’s daadwerkelijk oplossingen voor problemen kunnen bieden. Verder ervaar ik veel vrijheid in werken, de output staat voorop. Ik ben dan ook heel trots wanneer collega’s aangeven dat onze oplossingen hun werk echt makkelijker maken.”

Patrick: “Ik mag dagelijks met de nieuwste technologieën werken, hoe gaaf is dat?! En het geeft veel voldoening om te zien dat collega’s die technologie dag in dag uit inzetten om hun eigen werk nog efficiënter uit te voeren. Dat is natuurlijk waar wij het vanuit ICT voor doen! Persoonlijk ben ik ook heel blij met de diversiteit in het werk, in de zin dat ik aan vrijwel ieder project kan deelnemen wanneer ik dat wil. Zowel nationaal als internationaal.”

Zelf aan het stuur

Het laatste woord is aan Patrick, die graag benadrukt wat werken bij BDO ICT zo ontzettend anders maakt dan bij andere werkgevers. “Je komt bovengemiddeld veel in aanraking met nieuwe technologie. Vaak zelfs al wanneer de technologie nog in preview is! BDO is echt een werkgever die begrijpt dat stilstand achteruitgang is. Dit betekent voor medewerkers: heel veel ruimte en vrijheid in hun werk en meer dan voldoende mogelijkheden om zich te ontwikkelen, zowel vanuit technisch als persoonlijk perspectief. Je zit wel zélf aan het stuur en juist dat maakt het fantastisch om hier te werken!”

Iets voor jou?

Is werken bij BDO ICT iets voor jou? Bekijk snel onze vacatures.

Team A&B werkproces

Over Vera & Patrick

Als Business Transformation Manager ondersteunt Vera van Dijk het MT van A&B bij het realiseren van de strategische visie. “Die vertaal ik naar de werkprocessen en de technologische wensen, en dan maak ik een redesign van het werkproces. Samen met mijn IT-collega’s zoeken we vervolgens naar de best passende technologische oplossing. Andersom help ik IT-collega’s, die zich melden met nieuwe technologieën, de vertaalslag te maken naar de business.”

Patrick Smits is de Solution Architect binnen BDO IT. In die rol bewaakt hij het applicatielandschap. “De ondergrond van dit landschap moet een consistente technology stack zijn, waarin de data op een juiste, veilige en consistente manier wordt opgeslagen. Mijn collega’s en ik zorgen daarvoor. En noem het beroepsdeformatie, maar in mijn vrije uren houd ik me veel bezig met het automatiseren van mijn huis (domotica), om de automatisering ook daar voor mij te laten werken.”

 

Top