Ter afronding van de master Business Administration (specialisatie: Digital Business) aan de Universiteit Twente, heb ik bij BDO mijn scriptie geschreven met als onderwerp ‘managing cyber risks in smart cities’. In deze periode heb ik veel nieuwe collega’s leren kennen en alvast de kennis en vaardigheden opgedaan die ik nu als starter kan toepassen. Ik vertel erover in dit blog!

Jouw eigen onderwerp

De voorbereiding op de scriptie begon eigenlijk al tijdens de sollicitatieprocedure. Nadat ik een test had gemaakt waarin mijn competenties en persoonlijke kenmerken naar voren kwamen, mocht ik op gesprek. Ik had alvast nagedacht over het onderwerp waar ik mijn onderzoek op wilde baseren. Ik had hierbij het geluk dat ik mijn eigen voorstel uit mocht voeren, want eigen initiatief wordt binnen BDO sterk gewaardeerd! Mijn voorkeur ging uit naar een onderzoek over de beveiligingsrisico’s van het Internet of Things. De leidinggevende dacht hierin mee vanuit het perspectief van de klant, zo zijn we tot het onderwerp gekomen: ‘managing cyber risks in smart cities’.

Ondersteuning door professionals

Vervolgens kon het onderzoek beginnen, met als uiteindelijke doel om een framework op te stellen. Met mijn bedrijfskundige achtergrond had ik nog weinig ervaring met cybersecurity, maar door vragen te stellen bij collega’s kreeg ik de basis wel snel onder de knie. Ik leerde hierdoor welke type security frameworks te onderscheiden zijn en wat ze kenmerkt. Ook wanneer specialistische kennis van een collega op een andere locatie nodig was, stond ik hier in no-time via een Teams call mee in contact. Persoonlijk en professioneel zijn twee kernwaarden van BDO, en dat merk je: collega’s helpen je graag op weg!

Persoonlijk en professioneel zijn twee kernwaarden van BDO, en dat merk je: collega’s helpen je graag op weg!

Toen duidelijk was wat de basis van het framework werd, ging ik de typische cyberrisico’s van smart cities identificeren. Enerzijds haalde ik de risico’s uit een literatuurstudie, anderzijds organiseerde ik interviews met CISO’s en informatiemanagers van gemeenten, waterschappen en netbeheerders. Hier sloten ook specialisten van BDO bij aan, waardoor extra diepgang in de gesprekken mogelijk was. Nadat de verzamelde informatie was verwerkt in een framework, heb ik nog een laatste validatieronde gehouden bij collega’s. Hierbij konden ze aangeven in hoeverre ze het framework bruikbaar vonden aan de hand van een nieuwsbericht over smart cities uit het Financieel Dagblad.

Zo heb ik in een korte tijd veel nieuwe kennis opgedaan met mijn scriptie, maar mocht ik daarnaast als stagiair ook deelnemen aan interne colleges die georganiseerd werden vanuit BDO. Hierdoor kon ik mijn vaktechnische kennis uitbreiden om direct een goede start te maken als aanstaande IT Auditor. Maar gelukkig is het niet alleen maar serieus, zo worden er regelmatig uitjes georganiseerd (waaronder een voetbaltoernooi, pubquiz en wintersport!) en leer je het team op een andere manier kennen.

De zitting

Uiteindelijk heb ik mijn scriptie via een digitale zitting verdedigd en een resultaat behaald waar ik trots op ben. Naast een mooi cijfer, heeft het ook nieuwe mogelijkheden opgeleverd. Zo heb ik snel na mijn verdediging een gastcollege mogen geven namens BDO en kan ik het overheidsteam van BDO helpen bij smart city gerelateerde opdrachten.

Doorstroom naar een nieuwe functie én regio

De zitting is nu ongeveer een half jaar geleden en woon ik niet meer in Enschede, maar in ‘s-Hertogenbosch. Ik wilde me daarom graag aansluiten bij het zuidelijke team en die overstap was eenvoudig gemaakt. Daarna kon de kick-off met de startersacademie beginnen. Hier heb ik samen met de andere starters in drie weken tijd de belangrijkste onderdelen van het vak als IT Auditor geleerd. Ik kreeg een mentor toegewezen aan wie ik (nog steeds) al mijn vragen kan stellen. Na de startersacademie startten de eerste klantgesprekken. Dit was een goede test of de kennis en vaardigheden waren blijven hangen. Naarmate dit beter ging kon ik me ook focussen op andere opdrachten, zoals audits van complexere IT omgevingen, of het uitvoeren van assuranceverklaringen. Momenteel ben ik me aan het oriënteren om aan te sluiten bij een branchegroep. Er zijn dus in de toekomst ook nog genoeg mogelijkheden voor verdere ontwikkeling!

BDO Insight Week

Is een afstudeeropdracht of startersfunctie op de afdeling IT Audit ook wat voor jou? Maak alvast kennis met IT Audit tijdens de BDO Insight Week van 14 t/m 16 april! Zo kom kun je op een laagdrempelige manier meer te weten komen over onze werkzaamheden en kun je BDO beter leren kennen.

Klik op de afbeelding voor meer informatie over de BDO Insight Week of klik hier om naar de pagina te gaan.


Ben je nieuwsgierig geworden naar werken bij BDO? Neem dan contact op met een van de recruiters voor meer informatie.

Mathijs Pondes

Ik ben Mathijs en sinds september 2020 gestart als Jr. IT Auditor bij BDO Tilburg. Ik woon samen met mijn vriendin in ’s-Hertogenbosch (midden in het centrum!). Hiermee ben ik binnen een klein half uur op kantoor. Ik heb hiervoor de hbo-studie Bedrijfskunde en de masteropleiding Business Administration afgerond. Tijdens de derdejaars hbo-stage maakte ik kennis met BDO op de afdeling Delivery Center. Deze afdeling voert standaard accountancywerkzaamheden uit. Afgelopen studiejaar kon ik wederom bij BDO terecht. Ditmaal op de afdeling IT Audit, hier schreef ik mijn masterscriptie. Dit heeft niet alleen een mooi resultaat opgeleverd, maar ik heb ook veel directe collega’s leren kennen en vakinhoudelijke kennis opgedaan. Dit heeft mij geholpen bij mijn start als Jr. IT Auditor, daarom deel ik mijn ervaringen in dit blog. Buiten werktijd ben ik te vinden op de racefiets, zowel binnenshuis als buitenshuis. Of ik ben te vinden bij familie, vrienden, of in de zomer op het terras!

 

Top