Previous Next

Na mijn rechtenstudie in Amsterdam wilde ik in de advocatuur werken. In Apeldoorn, wat dichter bij de streek waar ik vandaan kom, vond ik een kantoor dat bij mijn nuchtere aard paste. Daar werkte ik vijf jaar waarbij ik intern werd opgeleid in het ondernemingsrecht. Op een zeker moment wilde ik meer direct contact met mijn klanten en ook meer ‘ondernemen’. Ik sprak met verschillende studiegenoten en concludeerde dat een accountantskantoor daarvoor meer kansen biedt. Dus ik maakte de ongebruikelijke overstap van advocatuur naar accountancy. Daar werkte ik voor het eerst samen met andere disciplines. Dat bood me heel nieuwe invalshoeken. Ik kreeg bijvoorbeeld de vraag: ‘Wat is het financiële risico voor de klant?’ Die vraag stelde ik mezelf nooit. Risico’s sloot ik uit, het idee om ze af te wegen was nieuw voor me. Ook bezocht ik veel klanten om hen van mijn meerwaarde, en die van ons kantoor, te overtuigen. Dit was helemaal wat ik wilde, alleen miste ik sparringpartners. Ik werkte samen met accountants en fiscalisten maar op mijn vakgebied was ik alleen. Toen belde BDO Legal.

Meebouwen

BDO Advisory heeft een stevige Legal afdeling waar de discipline Ondernemingsrecht net was versterkt met een partner en een senior manager. Ik zou lid kunnen worden van een jong team met groeiambities dat ongeveer 15 juristen ondernemingsrecht telde. Dat sprak me enorm aan. Nu, anderhalf jaar later, zijn we met 25 collega’s binnen het ondernemingsrecht en wel 50 in totaal voor BDO Legal. De kwaliteit van onze adviezen is hoog. Alles gebeurt volgens het vier-ogen-principe: elk rapport dat je maakt voor een klant wordt ook kritisch door een collega gelezen die soms weer een andere kijk op de zaak heeft. Daar leer je enorm van.

Jouw kracht toevoegen aan het team

Het fijne van het werken in dit team is dat je, naast je vakinhoudelijk werk, taken kunt kiezen die passen bij jouw voorkeur en kracht. De een schrijft graag artikelen, de andere doet liever aan netwerken, weer een ander begeleidt graag junioren en wil daar een opleidingsprogramma voor opstellen. Ook hebben we een denktank opgericht die voorstellen doet aan de partner over hoe we nog beter zouden kunnen werken. Zo professionaliseren we samen ons team, onszelf en onze output.

Hoogkwalitatieve one-stop shop

Het is gaaf om te zien dat onze inspanningen worden opgemerkt door de markt én de arbeidsmarkt. Zowel bedrijven als afgestudeerden weten ons te vinden. Omdat we meerwaarde bieden en one-stop shopping. Een klant komt binnen bij de accountant, maar vervolgens blijkt hij meer vragen te hebben. Dan kan hij terecht bij onze deskundige arbeidsrecht, een fiscalist, een verandermanager of een adviseur cyber security. We hebben alles in huis.

Parttime en flexibel

Ik heb twee kleine kinderen en werk vier dagen per week. Woensdag ben ik vrij maar wel bereikbaar. In de praktijk bellen collega’s me zelden op die dag, maar als ze het doen dan is daar een goede reden voor. Andersom kan het gebeuren dat ik een keer een dagje thuis wil werken of eens eerder weg moet.

Groeien, in je eigen tempo

BDO doet heel veel aan scholing. Bij Legal hebben we een interne vakinhoudelijke opleiding op rechtsgebied. En voor alle medewerkers van Advisory is er de jaarlijkse, driedaagse Summer School. Dat is een breed aanbod van trainingen – vooral gericht op soft skills – waarbinnen je je eigen programma kiest op grond van jouw leerdoelen. Een training is bijvoorbeeld: ‘Omgaan met een lastige klant’ of ‘Hoe presenteer ik mezelf met impact?’. Na drie dagen en twee nachten komt echt iedereen daar enorm enthousiast van terug. Daarnaast is er de BDO Academy met een aanbod van e-learnings en andere trainingen. Tot slot is er de mogelijkheid om gebruik te maken van een interne coach, die je bijstaat met vragen als: ‘Hoe vind ik mijn weg binnen BDO?’. Je kunt hier dus blijven groeien, maar het tempo, dat bepaal je zelf.

 

Berthe Schellinger

Senior Jurist Ondernemingsrecht
BDO Utrecht

Top