Previous Next

Ik werkte twintig jaar bij een kleiner belastingadvieskantoor. Toen ik een andere functie overwoog, had ik aanvankelijk mijn bedenkingen bij een groter kantoor. In de nabije toekomst zal fiscaliteit voor een groot deel worden geautomatiseerd. Het is dan aan de mens, de fiscalist, om het verschil te maken. Ik had niet het idee dat grote kantoren dit ook zo zagen. Daar heb ik me enorm in vergist. Ik zie dat BDO juist wél de mens centraal stelt. Dat zie je in alles terug: in de aandacht voor soft skills, in de leer- en groeimogelijkheden, in de arbeidsvoorwaarden, in de work-life balance en in de collegiale werksfeer. Hoe collegiaal men hier is, bleek wel toen mijn moeder overleed. Dat was op Moederdag dit jaar. Ik was verrast hoe betrokken iedereen reageerde. Ik kreeg een week vrij om zaken te regelen, maar ook een kaart en een bos bloemen. Dat had ik echt niet verwacht.

Gelijkwaardig

BDO verwelkomt je met een Landelijke Introductiedag in SnowWorld. De meeste deelnemers bewogen zich in de range van net afgestudeerd tot 30 jaar dus ik krikte de gemiddelde leeftijd wat omhoog, maar dat speelde geen moment een rol. We kregen een erg leuk programma dat er vooral op is gericht elkaar te leren kennen. Op persoonlijkheid, op interesses en op vaardigheden. De opdrachten die je samen uitvoert, doe je met mensen die op jouw vestiging of in jouw regio komen te werken. Dat is handig want als je weet wie iemand is en wat hij kan, dan kun je hem later wellicht voor iets benaderen.

Zowel van de leeftijdsverschillen als de functieverschillen merk je in de omgang weinig. Iedereen werkt op een fijne, gelijkwaardige manier met elkaar samen. Niemand heeft hier een eigen kantoor. Zelf vind ik het werken met jonge collega’s inspirerend omdat ze zoveel vragen stellen. Soms heerlijk naïef, soms uitgekiend slim. In beide gevallen word je tot denken aangezet.

Je eigen pad volgen

Ik kwam bij BDO binnen als Senior Manager wat betekent dat ik zelf in hoge mate eindverantwoordelijk ben. Ik overleg regelmatig met de partners over allerlei zaken. Dat gaat dan onder andere over de voortgang, mijn aandachtspunten, of wat kansen en mogelijkheden zijn. Naar aanleiding van zo’n gesprek ben ik in het kernteam Estate Planning terechtgekomen waar ik me bezighoud met vermogensoverdracht en sportfiscaliteit. Ook sloot ik me aan bij het kernteam Echtscheiding. In beide groepen werd ik snel opgenomen.

Wekelijks aandacht voor ontwikkelingen in het vak

Elke week houden we vaktechnisch overleg (VTO) met de twintig mensen van International Tax Services. Dan worden de laatste jurisprudentie en belastingregels besproken. De voorzitter bereidt het voor en je kunt ook zelf zaken inbrengen. Zo blijf je scherp op wat er gebeurt maar je hebt het ook over het waarom achter uitspraken of regels en de impact ervan bij de klanten.

 

Stef Bekker

Senior Manager Tax Services
BDO Rotterdam

Top