Twee mannen die de opleiding tot accountant volgen. Ze wonen allebei in Rotterdam-Zuid, maar de wieg van de een stond in Syrië en die van de ander in Reeuwijk. Joep van Keulen (Sr. Assistent Accountant A&A, Rotterdam) helpt als mentor Hisham Kutaini zijn leven in Nederland verder op te bouwen. Tijdens een wandeling delen zij hun ervaringen met het mentorprogramma met elkaar. Dat blijkt niet alleen Hisham, maar ook Joep waardevolle inzichten op te leveren.

Samen optrekken

Joep: ‘Begin dit jaar gaf ik me op voor het mentorprogramma van het BDO Impact Centre. Mijn vriendin is buddy van een vluchteling en toen deze mogelijkheid vanuit BDO werd geboden, wilde ik dat ook graag doen. Van huis uit heb ik geleerd verder te kijken dan mijn eigen leven. Mijn moeder is fysiotherapeut en gaat regelmatig met een medisch team naar Congo, waarbij in twee weken heel veel operaties worden gedaan bij kinderen en zij verantwoordelijk is voor hun revalidatie. Ik vind het mooi om via het mentorprogramma met je op te trekken. Wist jij eigenlijk dat je een mentor zou krijgen met een vergelijkbaar vak, Hisham?’

Hisham: ‘In Syrië heb ik mijn bachelordiploma Banking behaald. Ik werkte bij een grote financiële dienstverlener en bij het ministerie van Financiën. Eenmaal in Nederland kwam ik in contact met de UAF, Stichting voor Vluchteling-Studenten, die zich inzet voor een goede integratie van vluchtelingen op de arbeidsmarkt. Dankzij hen kon ik hier verder studeren. Toen UAF me vroeg of ik interesse had in het mentorprogramma met BDO, heb ik me ingeschreven. Dus ik wist dat de kans groot was dat mijn mentor ook een financiële opleiding zou hebben. Het is fijn om met je op te trekken Joep, omdat je in hetzelfde vak zit. Want het moeilijkste is dat ik hier geen netwerk heb.’

Mentor leert van mentee

Joep: ‘In de stemwijzer voor de Tweede Kamerverkiezingen stond de stelling of Nederland teveel of te weinig vluchtelingen opneemt. Die vond ik moeilijk te beantwoorden. Want hoeveel vluchtelingen vragen asiel aan en groot is de nood? Jij hebt mij dit complexe vraagstuk aan de hand van je eigen ervaringen uitgelegd.’

Hisham: ‘De oorlog in Syrië was verschrikkelijk. Hele dorpen werden zomaar platgegooid, vrouwen en kinderen stierven. Ook mijn zwager en oom, onschuldige burgers, zijn door bommen om het leven gekomen. Je hoorde de vliegtuigen en wachtte vol spanning af waar de explosie dit keer zou zijn. Het beeld van mijn jongere zusje, trillend in een hoek, blijft me altijd bij. Nog steeds schrik ik bij het geluid van een vliegtuig.’

Joep: ‘Omdat ik toevallig in het veilige Nederland ben geboren, kan ik heel makkelijk denken dat het mij niet aangaat. Wat ik mooi vind aan dit mentorprogramma is dat we samen mogen optrekken. BDO noemt zich een lerende organisatie. Jij moest op je 29e compleet opnieuw beginnen, een moeilijke nieuwe taal leren, en nu zet je alles op alles om je master te halen. Dat vind ik ontzettend knap. Ik leer van jou wat doorzettingsvermogen is.’

Vooruitkijken

Hisham: ‘Ik moest opnieuw beginnen, dat klopt. En dat is moeilijk. Ik zie dat het voor jongeren makkelijker is; mijn ouders kwamen in 2017 met mijn zusje en broertje naar Nederland. Mijn broertje was toen dertien jaar en hij vond makkelijker zijn weg via school en vriendjes. Maar ik ben ontzettend dankbaar voor de kansen die ik hier krijg. Want hoewel in Syrië de oorlog voorbij is, zit Bashar al-Assad er nog steeds en is er groot gebrek aan voedsel en werk. Toen ik naar Nederland kwam, woonde ik eerst in een asielzoekerscentrum in Losser. Ik was in dat Twentse dorpje denk ik de eerste Syriër die ze zagen. De mensen waren ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Dat is bijzonder. Ik heb sinds kort de Nederlandse nationaliteit en kan hier nu echt een nieuw leven opbouwen. Joep, ik ben je heel dankbaar dat je mij daarbij helpt.’

Joep: ‘Dit is de vierde keer dat we elkaar zien en we hebben ontzettend veel gespreksstof. We zijn beiden heel ambitieus, hebben dezelfde drijfveren en interesses. Het leuke is dat jij je master Accounting aan het doen bent en ik de RA-opleiding volg, dus we zijn allebei hard aan het studeren.’

Hisham: ‘Ik moet nog één vak en ben mijn scriptie aan het schrijven. Die gaat over diversiteit in het bestuur: of dat van invloed is op Real Earning Management (het sturen van de financiële resultaten, red.). Ik heb jouw mening al gevraagd over de researchkwestie, dat helpt me om de vraag scherper te krijgen. Jouw ideeën vanuit de BDO-praktijk zijn heel waardevol.’

Joep: ‘Behalve over ons vak vind ik het ook heel mooi om te praten over jouw achtergrond, het vluchtproces en je familie. Ik ben benieuwd wat het mentorschap ons verder brengt. Het is ook een leuke bijkomstigheid dat we allebei van voetbal houden.’

Hisham: ‘Het mentorprogramma is voor zes maanden, maar wat mij betreft blijft dit een vriendschap voor altijd. Zodra het kan, neem ik je mee naar mijn ouders. Dan kun je de Syrische gerechten van mijn moeder proeven.’


Maatschappelijke betrokkenheid

Dit jaar is BDO vanuit het BDO Impact Centre gestart met Flagship Projecten: maatschappelijke kant-en-klare projecten in samenwerking met een maatschappelijk partner. BDO’ers die de handen uit de mouwen willen steken kunnen zich hiervoor inschrijven en krijgen vanuit de organisatie uren om hieraan te besteden. Het mentoringprogramma voor vluchtelingen in samenwerking met het UAF is het eerste project.

BDO Impact Centre

Joep van Keulen (26) is senior assistent accountant A&A in Rotterdam. Hij werd geboren in Reeuwijk en haalde aan de Erasmus Universiteit zijn master Accounting, Auditing and Control. In 2017 startte hij als werkstudent bij BDO. Hij is op de helft van zijn opleiding tot registeraccountant en gaat binnenkort beginnen met zijn praktijkstage. Joep woont samen met zijn vriendin in Rotterdam-Zuid.

Hisham Kutaini (36) groeide op in Syrië en haalde zijn bachelordiploma Banking aan de Aleppo University. Hij werkte er bij een groot telecombedrijf en het ministerie van Financiën. In 2014 ontvluchtte hij de oorlog. Nadat hij de Nederlandse taal had geleerd, volgde hij in Nijmegen de premaster Accountancy en verhuisde vervolgens naar Rotterdam. Nu doet hij de master Accounting and Control aan de Vrije Universiteit.

Top