Een hoogleraar van de Universiteit van Antwerpen heeft eens tegen me gezegd: “Gerard, het zijn van fiscalist is fysiek één van de zwaarste beroepen; overdag moet je je klant bedienen en in de avonduren en weekenden moet je studeren om je vak bij te houden”. Het belastingrecht is een enorm dynamisch vakgebied. Dit overigens in tegenstelling tot heel wat andere rechtsgebieden. Ik moest daar weer aan denken met Prinsjesdag.

Prinsjesdag, toch eigenlijk het hoogtepunt van het jaar voor de fiscalist. Het Belastingplan wordt dan gepubliceerd en de vraag is telkens weer welke veranderingen het kabinet voor het komende jaar in petto heeft. De derde dinsdag van september. Het belastingplan leidt weer tot studie en veel klantcontacten. Graag neem ik je even mee in de, overigens uiterst plezierige en interessante hectiek van dit moment.

 

 

Precies om 15.15 uur wordt het Belastingplan via de website van het Ministerie van Financiën openbaar gemaakt. Meteen duiken we dan met de collega’s van het Bureau Vaktechniek op deze plannen. Snel kijken wat er in staat en wat we hier mee moeten gaan doen.

Rond 17.15 uur komen we, onder het genot van een pizza of salade (dit jaar op 1,5 meter), met alle fiscalisten van Bureau Vaktechniek bij elkaar om de impact van het Belastingplan te bespreken. We hebben de plannen dan al diagonaal bekeken. We bepalen in overleg met de collega’s van Marketing welke elementen we uit het Belastingplan nader gaan belichten in een paar video’s, met hulp van een professionele journalist, die dezelfde avond nog worden opgenomen. Hierin moet de inhoud goed naar voren komen, maar ook wat dit voor onze klanten betekent en wat BDO hier van vindt.

Rond 20 uur zijn de video’s dan opgenomen dus in een uurtje of vijf hebben alle disciplines met elkaar overlegd, gegeten en gewerkt. Telkens weer een mooie georganiseerde chaos.

 

 

Tegelijkertijd starten we met het schrijven van een nieuwsbrief. We schrijven kort en bondig wat het Belastingplan per aandachtsgebied inhoudt en maken er één geheel van. Dit leveren we dan rond het middaguur bij Marketing aan, die aan de slag gaan met de opmaak van de stukken. En na wat op en neer gestuur van deze stukken is de nieuwsbrief in de loop van de middag gereed. Tussendoor maken we dan ook nog een powerpointpresentatie over het Belastingplan. En voor onze internationale klanten worden de relevante onderdelen van de nieuwsbrief vertaald en samengevoegd in een Engelstalige nieuwsbrief.

De nieuwsbrieven worden die dag nog aan tienduizenden klanten gestuurd, waarbij we hen ook wijzen op de video’s en ook een podcast op de website. Telkens weer een mooi gevoel hou je hieraan over. Ongeveer 24 uur non-stop (wel een beetje slapen hoor) in touw met ons boeiende vak waarbij we met elkaar tot een mooi product komen.

En de komende weken kunnen we hier mee verder. Alle voor de adviseurs van BDO relevante wijzigingen moeten worden uitgevlooid. Memo’s moeten worden geschreven, webinars zullen worden gegeven en vragen moeten worden beantwoord. We zullen ons niet vervelen, dat staat vast.


BDO zet ieder jaar de belangrijkste wijzigingen op een rijtje. Benieuwd naar het resultaat? Bekijk de microsite Belastingplan 2021 op de website van BDO. Wil je meer weten over jouw carrièremogelijkheden bij BDO? Neem dan gerust contact op met één van onze recruiters!

 

Gerard Staats

Ik ben fiscaal jurist en werkzaam bij het Bureau Vaktechniek van BDO Belastingadviseurs. Hierbij heb ik de aandachtsgebieden toekomstvoorzieningen, echtscheiding, eigen woning. Daarnaast ben ik sinds 2001 als universitair docent verbonden aan het Fiscaal Instituut van de Universiteit van Tilburg. Ik ben auteur van diverse boeken en daarnaast onder meer auteur van NDFR-IB en auteur van NL Fiscaal.

 

Top