Vooroordelen op basis van geslacht zijn nog aan de orde van de dag. Zowel bewust als onbewust. Daarom is #breakthebias dit jaar het thema van de internationale vrouwendag. Welk steentje draagt BDO hieraan bij? Wat doen wij als werkgever aan gender diversity? Hoe zorgen wij voor gelijke kansen voor iedereen?

“Dan hebben we het niet alleen over vrouwen”, benadrukt Rosanne de Groot (36), Registeraccountant en Partner Audit & Assurance bij BDO. “We willen een organisatie zijn waarin iedereen zich vrij, welkom en veilig voelt. En wij geloven dat een werkomgeving met aandacht voor gender diversity positief uitpakt voor iedereen. Ook veel mannen hebben niets met een haantjescultuur of masculien gedrag. Dus wanneer er meer aandacht is voor diversiteit en inclusie, betekent dat een verbetering voor de hele bedrijfscultuur.”

Focus op beide ouders

Dat brede perspectief vertaalt zich onder meer in het ouderschapsplan dat BDO heeft ontwikkeld, in samenwerking met Pro Parents, een platform voor werkende ouders. “De kern van dat ouderschapsplan is dat zowel vrouwen als mannen hun werk kunnen combineren met het (aanstaande) ouderschap”, legt Rosanne uit. “We leggen echt de focus op beide ouders, in de verschillende fasen van de zwangerschap en ouderschap. Het is trouwens niet alleen een plan voor ouders, maar ook voor leidinggevenden. Het helpt ze om te gaan met bepaalde situaties en bij het stellen van de juiste vragen.”

Rosanne werkte mee aan het ouderschapsplan vanuit de BDO Ladies Circle (BLC), waarvan zij een van de drijvende krachten is. “Dat is ons landelijke vrouwennetwerk, met inmiddels ook regionale afdelingen. BLC organiseert evenementen voor vrouwen en fungeert als klankbordfunctie richting de Raad van Bestuur. We zijn als het ware de oren en ogen van en voor de vrouwen binnen BDO.”

Ruimte en vertrouwen

De organisatie van BLC bestaat uit zes vrouwelijke BDO’ers. Een vaste rolverdeling is er volgens Rosanne niet. “We kijken meestal wie de meeste affiniteit heeft met een bepaald thema. Vandaar dat ik betrokken was bij het ouderschapsprogramma. Met twee jonge kinderen behoor ik zelf tot de doelgroep. Ik weet nog goed dat ik, door wat ik om me heen zag gebeuren, twijfelde over mijn promotie toen ik zwanger was van mijn eerste kind, maar dat mijn leidinggevende zei: ‘Hoezo? Kun je als je moeder ineens geen team meer aansturen? Je hebt allang laten zien dat je het kunt, dus de promotie kan gewoon doorgaan.’”

En enkele jaren later liep haar traject tot Partner ondanks een zwangerschap ook geen vertraging op. “Mijn leidinggevenden hebben mij altijd gezien zoals ik ben, en mij altijd alle ruimte en vertrouwen gegeven. Daar heb ik best mazzel mee gehad, want dat is echt niet zo vanzelfsprekend als het klinkt. Vaak genoeg wordt tegen zwangere vrouwen gezegd: we kijken wel even hoe je terugkomt… Er bestaan gewoon nog altijd veel vooroordelen. Dat zit soms in hele kleine dingen. Daarom is het goed om hier met #breakthebias aandacht voor te vragen.”

Levende bewijs

Wat Rosanne bijvoorbeeld altijd weer opvalt, is dat vrouwen soms langer dan mannen in bepaalde functiegroepen blijven hangen, terwijl ze net zo goed of beter functioneren. “Een promotie moet natuurlijk afhangen van de persoon, niet van iemands geslacht. De ervaring leert alleen dat vrouwen over het algemeen eerder geneigd zijn zich terughoudend op te stellen. Een leidinggevende, die graag iemands keuze respecteert, gaat daar dan snel in mee, in plaats van iemand een zetje in de goede richting te geven.”

Rosanne benadrukt daarbij dat keuzes baseren op (onbewuste) vooroordelen zeker niet alleen is voorbehouden aan mannen. “Daar ben ik het levende bewijs van… Als leidinggevende, bedoel ik. In het verleden heb ik ook weleens bij een man gezegd, geef hem maar het voordeel van de twijfel, terwijl ik me bij een vrouw hardop afvroeg: vertilt zij zichzelf niet? Tijdens speciale ‘bias-sessies’ ben ik tot dat inzicht gekomen en dat was wel confronterend. Maar ik ben geen uitzondering; ik heb gelezen dat vrouwen het strengst worden beoordeeld door andere vrouwen.”

Onderbuikgevoel niet genoeg

Het doorbreken van dergelijke patronen bij beoordelingsgesprekken, krijgt de afgelopen jaren steeds meer aandacht binnen BDO. “Sowieso zijn we ons in toenemende mate bewust van het belang van diversiteit en inclusie”, vertelt Rosanne, die al veertien jaar bij BDO werkt. “Maar we weten heus wel dat we er nog lang niet zijn. Hoe meer je erover leert, hoe meer je ook ontdekt wat we onbewust nog niet zo goed doen. Gelukkig zien we dat er heel veel goede wil is bij onze collega’s. Vrijwel iedereen erkent de noodzaak van diversiteit in mensen en teams, mede omdat concrete data het succes van diverse teams keihard aantonen. Alleen een onderbuikgevoel is voor ons niet genoeg, we sturen graag op cijfers. Tenslotte zijn en blijven we toch accountants en adviseurs!”

Met de #breakthebias-pose spreken we ons uit tegen vooroordelen op basis van geslacht.


BDO wil een organisatie zijn waarbij iedereen zich vrij, welkom en veilig voelt. Lees hier meer over diversiteit en inclusie bij BDO.

Rosanne de Groot

Rosanne de Groot

Partner Audit & Assurance
BDO Utrecht

 

Top