Neem geen genoegen met ‘prima’, maar blijf zoeken tot je écht op je plek zit’, is een van de lessen die ik de afgelopen jaren heb mogen leren. Inmiddels heb ik mijn plek gevonden bij BDO, maar dat ging niet zonder slag of stoot. In deze blog vertel ik je graag welk pad ik heb bewandeld en hoe het is om te werken als jurist bij BDO Legal.

Lange studieloopbaan

Ik was in Zuid-Afrika voor een mooie rondreis, toen ik een mail ontving dat mijn scriptie was beoordeeld met een 8.0. Toen was ik wel even trots op mezelf. Zeker als je je bedenkt dat ik zo’n 15 jaar eerder startte op het vmbo. Uiteindelijk ben ik via de havo, het hbo en een pre-master op de Universiteit van Amsterdam terecht gekomen. Hier rondde ik de master Arbeidsrecht af. Steeds weer een stapje verder en keer op keer in een nieuwe en compleet andere omgeving. Dat is elke keer weer wennen en vraagt om het nodige aanpassingsvermogen, maar leerzaam is het zeker.

Cliché: als je het niet probeert, dan weet je het ook niet

Een stapje verder binnen de studie betekende voor mij ook een nieuwe bijbaan. Deze (bij)banen zijn namelijk niet alleen handig om erachter te komen wat je leuk vindt, maar vooral om erachter te komen wat je niet leuk vindt. Natuurlijk zul je steeds dingen moeten doen die nieuw zijn, die je helemaal niet liggen en waar je (nog) niet goed in bent, maar daar is deze fase voor. Je bent lerende en maakt net als iedereen de nodige beginnersfouten, maar om in de wereld van de clichés te blijven: ‘leren schuurt’ en ‘zonder wrijving geen glans’. Het heeft geen zin om je hiertegen te verzetten, want je moet er door heen.

BDO Legal heeft voor mij het beste van twee werelden

Na het afronden van mijn studie was het moment daar: opzoek naar een ‘echte’ baan. Dankzij de ervaring die ik had opgedaan tijdens en naast mijn studie, wist ik dat ik graag wilde werken bij een organisatie met enerzijds de professionaliteit van een groot internationaal kantoor en anderzijds het persoonlijke van een klein familiebedrijf. Dit leek in eerste instantie niet haalbaar, tot ik bij BDO Legal startte. Hier werk ik in hechte teams met veel persoonlijke aandacht voor elkaar en tegelijkertijd heb ik direct toegang tot collega’s met uiteenlopende specialisaties. Wat mij betreft het beste van twee werelden. Zo werk ik voornamelijk samen met een collega jurist arbeidsrecht van mijn leeftijd en onder leiding van een senior jurist. Hebben we input nodig van een fiscalist, een pensioenexpert of een ondernemingsrechtjurist, dan is een belletje of een kort mailtje voldoende.

Werken als jurist (arbeidsrecht) bij BDO Legal

Mijn werk is elke dag anders en alles behalve saai, of zoals veel mensen denken over juristen: ‘stoffig’. Als jurist arbeidsrecht adviseer ik klanten van BDO over uiteenlopende arbeidsrechtelijke aangelegenheden. De ene dag onderhandel ik over de beëindiging van een dienstverband en de andere dag schrijf ik een dagvaarding aan een rechtbank of doorloop ik een volledige reorganisatie. Het is de kunst om een vaak emotioneel beladen situatie te vertalen naar een juridische kader, om het advies vervolgens los te koppelen van de emotionele lading en een praktische plan uit te stippelen voor de klant.

Daarnaast betekent werken bij BDO niet dat je de hele dag inhoudelijk bezig bent. Naast de gezellige overleggen met collega’s, is er ook ruimte voor nevenwerkzaamheden. Zo ben ik sinds een tijdje bijvoorbeeld commissielid van Jong BDO Noordwest en heb ik recent de BHV-cursus voor kantoor Utrecht behaald. Kortom, er is van alles mogelijk!

Samenvattend: gewoon proberen!

Het inzicht dat ‘prima’ voor mij niet voldoende was, heeft mij erg geholpen. Soms is het makkelijk om te blijven zitten waar je zit, om maar niet die volgende nieuwe stap te hoeven zetten. Ik heb er altijd voor gekozen om zowel op het gebied van mij studie, als in de bijbanen, wel die volgende stap te zetten. Het was een kwestie van vallen en opstaan, maar ik ben blij dat ik de volgende stap nooit uit de weg ben gegaan. Ik werk nu met veel plezier bij BDO en mijn start was – ondanks de coronamaatregelen – persoonlijk en aangenaam. Voor iedereen die opzoek is naar een (grote) professionele organisatie, welke tegelijkertijd aanvoelt als een kleinschalig familiebedrijf, zou ik zeker aan willen raden om te bekijken of BDO een goede match kan zijn. Heb je vragen, aarzel niet om mij te bellen of te mailen!


Een carrière bij BDO Legal ook iets voor jou? Neem dan contact op met één van onze recruiters of bekijk onze vacatures!

Sander van Kempen

Sinds 1 januari 2021 ben ik werkzaam als jurist arbeidsrecht bij BDO Legal. Ik heb de master arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam afgerond en zowel gedurende als na mijn studie de nodige werkervaring opgedaan. Inmiddels woon ik samen met mijn vriendin in Alphen aan den Rijn. In mijn vrije tijd tennis ik graag, zie ik vrienden en familie en onderhoud ik mijn eerste eigen tuintje!

 

Top