Het schrijven van een scriptie. Alleen het woord ‘scriptie’ doet sommige studenten al bleek wegtrekken. Ik wil ook niet ontkennen dat het schrijven van een scriptie best een zwaar traject kan zijn. Ik zag er namelijk ook tegenop. Maar door het maken van een juiste planning en iets te onderzoeken wat ik leuk vond, ben ik nu ineens zelf scriptiebegeleider en help ik studenten met het schrijven van hun scriptie. Doordat ik ervaring heb opgedaan met het schrijven van een hbo- en wo-scriptie wil ik jou graag hierbij helpen. Dit zal ik doen door middel van meerdere blogs. In deze blogs geef ik tips die jou gaan helpen bij het schrijven van jouw scriptie. Ik zal hierbij niet alleen inhoudelijke tips geven over hoe je een goede scriptie kan schrijven, maar bijvoorbeeld ook hoe je de tijd voor het schrijven van een scriptie zo goed mogelijk kan besteden. Ik hoop dat ik met de tips jou (weer) kan geruststellen. Twijfel niet aan jezelf, want ook jij kan een goede scriptie schrijven!

Scriptietip #1: Laat je niet beïnvloeden door andermans stressvolle verhalen

Wanneer je iets nog niet hebt gedaan, kan je er ook niet over oordelen. Laat je dus vooral niet beïnvloeden door andermans verhalen. Ik merk als scriptiebegeleider dat studenten het al niet meer zien zitten, terwijl ze nog moeten beginnen. Je moet echter niet vergeten dat je er niet alleen voor staat. Jouw medestudenten schrijven ook een scriptie en zitten in hetzelfde schuitje. Mijn tip is om met elkaar de kennis en ervaring te delen. Zoek ook vooral jouw scriptiebegeleider als sparringpartner op. De scriptiebegeleider vindt het namelijk echt wel leuk als jij interesse toont in jouw onderzoek. Laat vooral zien wat je al weet en waar je naartoe wilt. Dat zal de scriptiebegeleider waarderen en jou verder op weg helpen.

Scriptietip #2: Vind de goede balans tussen privé en het schrijven van je scriptie

Als je al begonnen bent aan je scriptie of je hebt al een scriptie geschreven en dit wordt de tweede keer, dan ken je het vast wel: het schrijven van je scriptie kan een rollercoaster aan emoties teweeg brengen. Hoe ga je er nu voor zorgen dat deze rollercoaster aan emoties niet de overhand neemt en het schrijven van je scriptie beïnvloedt? Ik zeg altijd tegen mijn studenten dat ze zich vooral niet dagen moeten opsluiten. Het schrijven van een scriptie is een continu proces. Dit kan je namelijk niet in een korte periode achter elkaar schrijven. Ik adviseer studenten om in het weekend ’s ochtends vroeg te beginnen met schrijven. Stel, je begint om 8 uur ’s ochtends met schrijven en je werkt door tot 1 uur in de middag. Dan heb je aan één stuk door 5 uur kunnen werken aan je scriptie. In de tussentijd is er nauwelijks sociale druk geweest van buiten, aangezien iedereen pas net is opgestart. Daarnaast heb je nog een hele middag om wat leuks te doen. Daarnaast helpt het om je scriptie in korte tijdsperioden van 1 á 2 uur te schrijven. De eerste 1 á 2 uur ben je vaak productiever dan de rest van de dag. Je doet in een week dan ook veel meer als je elke dag 1 á 2 uur aan je scriptie besteedt dan één hele dag in het weekend. Als je hierin stuurt, zul je merken dat je nog voldoende tijd over hebt om leuke dingen te blijven doen naast het schrijven van je scriptie.

Scriptietip #3: Kies een onderwerp dat jij interessant vindt

Het schrijven van een scriptie is en blijft een moetje, maar hoe kun je ervoor zorgen dat je het ook een beetje leuk gaat vinden. Ik ben het doen van wetenschappelijk onderzoek (de uitkomsten worden vastgelegd in een scriptie) interessant gaan vinden door mij te richten op onderwerpen die voor mij ook echt leuk en boeiend waren. Meestal neemt de complexiteit van het onderwerp hierdoor toe, maar is de beleving en het plezier groter, waardoor je minder kracht moet verzamelen om aan je scriptie te werken. Kies dus een onderwerp dat jij interessant vindt. Kies zeker geen onderwerp dat al meerdere keren is gekozen en waarvan op voorhand al wordt gezegd dat er geen significante resultaten uitkomen. Je doet uiteindelijk onderzoek om bewijs te kunnen leveren en zonder significante resultaten heb je er in feite helemaal niets aan.

Scriptietip #4: Plan het schrijven van jouw scriptie niet in één dag

Deze tip gaat in op de planning voor het schrijven van je scriptie. Je kent het gevoel vast wel, je had gepland om de gehele week aan je scriptie te werken, maar je hebt er helemaal niks aan gedaan. Daarnaast heb je het, als je je scriptie combineert met een stage, werkstudentschap of fulltime baan, ook nog eens druk met werk en kan je niet meer vrij krijgen. Je vraagt uiteindelijk uitstel aan bij je scriptiebegeleider. Dit moeten we natuurlijk zien te voorkomen. En nogmaals: je staat er niet alleen voor. Ook jouw werkgever of stagebedrijf wilt dat jij je verder ontwikkelt en je diploma behaald. Stem dus altijd jouw scriptieplanning af op je stage of werk, zodat je genoeg tijd kunt besteden aan je scriptie. Ik heb zowel mijn hbo- als wo-scriptie geschreven bij BDO. Ik heb toen samen met mijn mentor een planning gemaakt en dagen vrij genomen om te kunnen werken aan mijn scriptie. Dit werd dan ook meegenomen in de planning van werk, zodat iedereen op de hoogte was van het schrijven van mijn scriptie. Daarnaast zocht ik een fijne plek uit waar ik ongestoord kon werken aan mijn scriptie. Dit deed ik bijvoorbeeld op kantoor bij BDO.

Scriptietips van Timo: Deel #2

Lees ook het tweede deel van mijn blogreeks voor meer tips over het schrijven van jouw scriptie.

Lees meer


Scriptiebegeleider Timo

Ik heb tijdens mijn voltijd hbo-studie accountancy stage gelopen bij BDO Rotterdam. De sfeer en open cultuur binnen BDO vind ik zo fijn dat ik na 5 jaar er nog altijd met veel plezier werkzaam ben. Naast mijn huidige baan als Junior Manager op de Audit Assurance, zet ik mij ook met veel plezier in voor Jong BDO (een initiatief binnen BDO om het netwerk van alle jong BDO’ers te vergroten op een informele manier). Daarnaast ben ik ook scriptiebegeleider voor de masterstudie Accountancy aan Nyenrode Business Universiteit. De combinatie van samenwerken en onderzoek doen in allerlei vakgebieden vind ik een leuke bezigheid naast mijn werk. Hierdoor ben ik nu ook de scriptiegoeroe van BDO en deel ik graag mijn kennis en ervaring uit de scriptiebegeleiding met jullie. Ik zal de komende tijd door middel van vlogs en Q&A al jullie vragen over het schrijven van een scriptie beantwoorden. Houd dus goed de sociale media van BDO in de gaten.


Interesse in een carrière bij BDO? Check onze vacatures of neem contact op met één van onze recruiters.

Timo de Ruiter

Ik ben Timo de Ruiter, 28 jaar oud en woonachtig in het mooie Strijen samen met mijn vriendin. Ik ben 5 jaar werkzaam bij BDO als Junior Manager op de afdeling Audit & Assurance in Rotterdam. Ik ben bezig met de laatste 1,5 jaar praktijkstage voor mijn RA-titel. Daarnaast ben ik scriptiebegeleider en ARCA-docent aan Nyenrode Business Universiteit. In mijn vrije tijd houd ik mij bezig met golf, terrassen en uiteten gaan en shoppen. Het klinkt misschien gek, maar ik vind het ook heerlijk om kilometers lang te rijden met de auto naar van alles en nog wat.

 

Top