In deze tweede blog geef ik tips die jou gaan helpen bij het schrijven van het theoretisch hoofdstuk en bijdragen aan de samenhang en leesbaarheid van jouw scriptie. Ik hoop dat ik met de tips jou (weer) kan geruststellen. Twijfel niet aan jezelf, want ook jij kan een goede scriptie schrijven! Heb je de eerste blog met scriptietips gemist? Lees deel 1 van ‘Scriptietips van Timo’ hier.

Scriptietip #5: Het belang van literatuur

In deel 1 van mijn scriptietips gaf ik de tip om een onderwerp te kiezen dat jij interessant vindt. Hierdoor vergroot je de beleving en het plezier om met je scriptie aan de slag te gaan. Daarnaast is het aan te raden een onderwerp te kiezen waarover in de literatuur veel te vinden is. Het is belangrijk om de hypothesen goed te kunnen onderbouwen en dat is het makkelijkst als je op voorhand al veel literatuur hebt kunnen vinden. Voordat je begint met het schrijven van het theoretisch hoofdstuk is het belangrijk eerst een samenvatting te maken van alle revelante literatuur. Vervolgens ga je vanuit deze samenvatting het theoretisch hoofdstuk schrijven. Ik merk dat veel studenten rechtstreeks vanuit de literatuur schrijven en vervolgens opmerken dat ze slechts twee zinnen hebben kunnen schrijven in twee uur tijd. Dat is zonde. Vraag daarnaast ook aan je collega’s en medestudenten om de literatuur die zij gebruikt hebben. Vaak worden de belangrijkste artikelen in een bepaald vakgebied (zoals accountancy) bij elk onderwerp gebruikt.

Scriptietip #6: De rode draad van een scriptie

Zorg dat de rode draad in je scriptie duidelijk naar voren komt. In hoofdstuk 1 worden je hoofd- en deelvragen geformuleerd. In de opvolgende hoofstukken ga je deze vragen beantwoorden. Het is dus belangrijk om geen informatie op te schrijven die niet relevant is voor de beantwoording van je hoofd- en deelvragen. Hierdoor verlies je de rode draad. Een voorbeeld van veel terugkerende niet-relevante informatie wat ik voorbij zie komen is het noteren de opzet van het onderzoek uit gevonden literatuurartikelen. Dit geeft geen relevantie voor jouw onderzoek (behalve wanneer jij die opzet ook gebruikt). Laat vooral ook iemand met je meelezen met jouw scriptie. Degene die het doorleest is niet bekend met de inhoud van jouw scriptie en kan jou hierdoor beter vertellen of de rode draad zichtbaar is.

Scriptietip #7: Het gebruik van tabellen en figuren

Tijdens het schrijven van je scriptie dien je te waken voor het overmatige gebruik van tabellen en figuren (hierna tabellen). Tabellen moeten namelijk een verlengstuk zijn van de geschreven tekst in jouw scriptie. De informatie in de tabellen moet geen vragen oproepen bij de lezer. Een bekende valkuil is, dat informatie in de tabellen wordt opgenomen, maar vervolgens niet nader worden toegelicht in je scriptie. Het is dus belangrijk dat de tabellen in jouw scriptie een visuele weergave betreffen van datgene jij in je scriptie hebt beschreven. Het moet een toevoeging zijn. Ook kun je deze tabellen gebruiken als toelichting op belangrijke resultaten die voortkomen uit jouw onderzoek. Daarnaast is het gebruik van veel tabellen in een regulier hoofdstuk slecht voor de leesbaarheid van de scriptie. Verplaats zoveel mogelijk tabellen naar de bijlagen en verwijs hiernaar in de tekst. Neem alleen tabellen in je scriptie op als dat de leesbaarheid vergroot.

👉 Houd onze socials en website in de gaten voor deel #3 van Scriptietips van Timo!


Scriptiebegeleider Timo

Het schrijven van een scriptie. Alleen het woord ‘scriptie’ doet sommige studenten al bleek wegtrekken. Ik wil ook niet ontkennen dat het schrijven van een scriptie best een zwaar traject kan zijn. Ik zag er namelijk ook tegenop. Maar door het maken van een juiste planning en iets te onderzoeken wat ik leuk vond, ben ik nu ineens zelf scriptiebegeleider en help ik studenten met het schrijven van hun scriptie. Doordat ik ervaring heb opgedaan met het schrijven van een hbo- en wo-scriptie wil ik jou graag hierbij helpen. Dit zal ik doen door middel van meerdere blogs.

Ik heb tijdens mijn voltijd hbo-studie accountancy stage gelopen bij BDO Rotterdam. De sfeer en open cultuur binnen BDO vind ik zo fijn dat ik na 5 jaar er nog altijd met veel plezier werkzaam ben. Naast mijn huidige baan als Junior Manager op de Audit Assurance, zet ik mij ook met veel plezier in voor Jong BDO (een initiatief binnen BDO om het netwerk van alle jong BDO’ers te vergroten op een informele manier). Daarnaast ben ik ook scriptiebegeleider voor de masterstudie Accountancy aan Nyenrode Business Universiteit. De combinatie van samenwerken en onderzoek doen in allerlei vakgebieden vind ik een leuke bezigheid naast mijn werk. Hierdoor ben ik nu ook de scriptiegoeroe van BDO en deel ik graag mijn kennis en ervaring uit de scriptiebegeleiding met jullie. Ik zal de komende tijd door middel van vlogs en Q&A al jullie vragen over het schrijven van een scriptie beantwoorden. Houd dus goed de sociale media van BDO in de gaten.

Scriptietips van Timo: Deel #1

Lees ook het eerste deel van mijn blogreeks voor meer tips over het schrijven van jouw scriptie.

Lees meer


Interesse in een carrière bij BDO? Check onze vacatures of neem contact op met één van onze recruiters.

Timo de Ruiter

Ik ben Timo de Ruiter, 28 jaar oud en woonachtig in het mooie Strijen samen met mijn vriendin. Ik ben 5 jaar werkzaam bij BDO als Junior Manager op de afdeling Audit & Assurance in Rotterdam. Ik ben bezig met de laatste 1,5 jaar praktijkstage voor mijn RA-titel. Daarnaast ben ik scriptiebegeleider en ARCA-docent aan Nyenrode Business Universiteit. In mijn vrije tijd houd ik mij bezig met golf, terrassen en uiteten gaan en shoppen. Het klinkt misschien gek, maar ik vind het ook heerlijk om kilometers lang te rijden met de auto naar van alles en nog wat.

 

Top