In deze derde en tevens laatste scriptieblog geef ik tips die jou gaan helpen bij het de laatste onderdelen van jouw scriptie: de conclusie, samenvatting en verdediging. Ik hoop dat ik jou met deze tips (weer) kan geruststellen en je vertrouwen krijgt in een goede afloop. Twijfel niet aan jezelf, want ook jij kan een goede scriptie schrijven! Lees ook deel 1 en deel 2 voor de scriptietips 1 t/m 7.

Scriptietip #8: De conclusie van je scriptie

Je bent aangekomen bij de conclusie dus het einde van je scriptie is in zicht! De conclusie vormt het slothoofdstuk van jouw scriptie, hier komt alles samen. Ik zie in veel gevallen dat de conclusie snel wordt afwerkt door studenten. Dat is zonde want dit hoofdstuk wordt door de examinator vaak zwaar meegerekend in de eindscore. Hoog tijd dus om hier tips over te geven. Wat ik vaak zie is dat de conclusie als een soort samenvatting wordt geschreven. Dit is dan ook meteen de grootste valkuil, want een conclusie is absoluut geen samenvatting. Een samenvatting van je onderzoek is ook een onderdeel van je scriptie, maar voeg je je juist helemaal aan het begin van de scriptie toe. Hierover meer in de volgende tip. Hoe schrijf je dan wel een goede conclusie? In de conclusie geef je simpelweg antwoord op de hoofd- en deelvragen naar aanleiding van jouw onderzoek. Maak hier geen vraag-en-antwoord hoofdstuk van, maar schrijf een lopend verhaal waarin uitsluitend de antwoorden op de hoofd- en deelvragen worden gegeven. Dit vergroot de leesbaarheid van de conclusie. Daarnaast worden bij een universitaire scriptie in dit hoofdstuk de beperkingen van het onderzoek beschreven en geef je aanbevelingen voor vervolgonderzoek. De conclusie is namelijk relevant voor vervolgonderzoeken, zodat zij met jouw aanbevelingen rekening kunnen houden in nieuw onderzoek.

Scriptietip #9: Het schrijven van een samenvatting

De samenvatting van jouw scriptie is een van de eerste hoofdstukken van jouw scriptie. Het doel van een samenvatting is in ongeveer één A4’tje de belangrijkste punten uit jouw onderzoek presenteren aan de lezer. De lezer zou bij wijze van spreken uitsluitend de samenvatting hoeven te lezen om op hoofdlijnen een goed beeld te krijgen van jouw gehele scriptie. Het is van belang dat je de kernpunten van je scriptie raakt. De samenvatting dient dan ook nooit langer te zijn dan twee pagina’s. Om de rode draad in je samenvatting te kunnen laten zien is het van belang dat de volgende elementen worden geraakt:

  • Wat zijn de hoofd- en deelvragen?
  • Welke theorieën heb je gebruikt voor de beantwoording van je deelvragen?
  • Wat zijn, in hoofdlijnen, de uitkomsten van je statistische analyses?
  • Wat is het uiteindelijke antwoord op je hoofdvraag?

Door antwoord te geven op bovenstaande vragen laat jij duidelijk zien wat de rode draad van je scriptie is. Het is bij de samenvatting dan ook niet toegestaan dat je nieuwe dingen opneemt die nog niet in je scriptie stonden. Het is niet voor niets een samenvatting. Het heeft dus uitsluitend een repeterend karakter en het moet voor de lezer direct duidelijk zijn waar jouw scriptie over gaat. Aangezien de samenvatting pas geschreven wordt nadat je het hele onderzoek hebt uitgevoerd, schrijf je dit hoofdstuk in de voltooid tegenwoordige tijd (‘Uit het onderzoek is gebleken dat..’).

Scriptietip #10: De verdediging

Het is eindelijk zover! Je mag je scriptie verdedigen. Naar dit moment heb je geruime tijd toegeleefd. Het is (hopelijk) het laatste dat nog moet gebeuren voordat jij je diploma in ontvangst mag nemen. Tegelijkertijd kan dit ook een onwijs zenuwslopend traject zijn: vinden ze het goed genoeg? Zorgen de zenuwen er niet voor dat ik alles vergeet of niet meer uit mijn woorden kom? Geen reden om je druk te maken! Jij hebt je scriptie zelf geschreven, dus jij weet alle ins en outs van je scriptie. Het is echter wel belangrijk dat je de afslagen en keuzes die je hebt gemaakt goed kunt onderbouwen. Stel jezelf ter voorbereiding bijvoorbeeld de volgende vragen: waarom heb ik bepaalde artikelen gebruikt? Waarom heb ik voor de uitgevoerde analyses gekozen? Je kent de vragen en jij weet de antwoorden. Wees overtuigd van jezelf en ga uit van je eigen kracht. Mocht je over het algemeen wat onzeker overkomen, oefen dan eens je verdediging met een collega en/of medestudent. Ik heb dat destijds ook gedaan en ging daardoor goed voorbereid mijn officiële verdediging in.

Scriptietips van Timo

Lees ook de eerste twee delen van mijn blogreeks voor meer tips voor het schrijven van jouw scriptie.

Lees deel 1

Lees deel 2


Scriptiebegeleider Timo

Het schrijven van een scriptie. Alleen het woord ‘scriptie’ doet sommige studenten al bleek wegtrekken. Ik wil ook niet ontkennen dat het schrijven van een scriptie best een zwaar traject kan zijn. Ik zag er namelijk ook tegenop. Maar door het maken van een juiste planning en iets te onderzoeken wat ik leuk vond, ben ik nu ineens zelf scriptiebegeleider en help ik studenten met het schrijven van hun scriptie. Doordat ik ervaring heb opgedaan met het schrijven van een hbo- en wo-scriptie wil ik jou graag hierbij helpen. Dit zal ik doen door middel van meerdere blogs.

Ik heb tijdens mijn voltijd hbo-studie accountancy stage gelopen bij BDO Rotterdam. De sfeer en open cultuur binnen BDO vind ik zo fijn dat ik na 5 jaar er nog altijd met veel plezier werkzaam ben. Naast mijn huidige baan als Junior Manager op de Audit Assurance, zet ik mij ook met veel plezier in voor Jong BDO (een initiatief binnen BDO om het netwerk van alle jong BDO’ers te vergroten op een informele manier). Daarnaast ben ik ook scriptiebegeleider voor de masterstudie Accountancy aan Nyenrode Business Universiteit. De combinatie van samenwerken en onderzoek doen in allerlei vakgebieden vind ik een leuke bezigheid naast mijn werk. Hierdoor ben ik nu ook de scriptiegoeroe van BDO en deel ik graag mijn kennis en ervaring uit de scriptiebegeleiding met jullie. Ik zal de komende tijd door middel van vlogs en Q&A al jullie vragen over het schrijven van een scriptie beantwoorden. Houd dus goed de sociale media van BDO in de gaten. Wil je rechtstreeks in contact komen? Neem gerust contact met me op via LinkedIn.


Interesse in een carrière bij BDO? Check onze vacatures of neem contact op met één van onze recruiters.

Timo de Ruiter

Ik ben Timo de Ruiter, 28 jaar oud en woonachtig in het mooie Strijen samen met mijn vriendin. Ik ben 5 jaar werkzaam bij BDO als Junior Manager op de afdeling Audit & Assurance in Rotterdam. Ik ben bezig met de laatste 1,5 jaar praktijkstage voor mijn RA-titel. Daarnaast ben ik scriptiebegeleider en ARCA-docent aan Nyenrode Business Universiteit. In mijn vrije tijd houd ik mij bezig met golf, terrassen en uiteten gaan en shoppen. Het klinkt misschien gek, maar ik vind het ook heerlijk om kilometers lang te rijden met de auto naar van alles en nog wat.

 

Top