Als student solliciteren bij een accountantskantoor kan best spannend zijn. De kans is namelijk groot dat dit er anders aan toe gaat dan je eerdere sollicitatie voor een bijbaan of bestuursfunctie. Daarnaast heb je misschien ook nog niet veel relevante ervaring die je kunt vermelden in je cv, motivatie of tijdens je sollicitatiegesprek. Op internet kun je heel veel tips vinden over de beste voorbereiding voor je sollicitatie, maar om je optimaal voor te bereiden op je sollicitatie bij BDO hebben onze Campus Recruiters de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet. Lees ook de tips voor je cv en motivatiebrief.

Het assessment

In deze blog geven we je 10 tips om je optimaal voor te bereiden op een assessment. Een assessment is bij BDO een vast onderdeel van elke sollicitatieprocedure, van stagiair tot partner. Met een assessment testen we of jouw denkvermogen matcht bij de functie waarop je solliciteert. Ook kijken we of jouw persoonlijkheid en competenties een mooie aanvulling zijn voor het team en de organisatie. Voor een stage, bijbaan of startersfunctie maak je het assessment voorafgaand aan je eerste gesprek. Heb je het assessment behaald? Dan mag je door naar het eerste gesprek.

Het assessment wordt niet alleen gebruikt als selectiemiddel tijdens de sollicitatieprocedure. Ook brengen we via het assessment jouw talenten en ontwikkelpunten in kaart, die je kan inzetten of ontwikkelen tijdens jouw loopbaan binnen BDO. Hierover ga je ook in gesprek met jouw mentor tijdens het Talent Ontwikkel Plan-Cyclus, bijvoorbeeld om je te ondersteunen bij het kiezen van een passende workshop of training. Zo haal je het beste uit jezelf! Mocht je doorgroeien naar een leidinggevende functie, maak je het assessment nogmaals, waarbij weer wordt gelet op andere competenties. Een mooie manier om te zien hoe jij bent gegroeid tijdens je carrière bij BDO.

Hoe bereid je je optimaal voor op een assessment?

Tip 1: Oefenen, oefenen, oefenen

Het assessment bestaat uit vier onderdelen: intelligentie, verbaal, persoonlijkheid en drijfveren. De eerste twee onderdelen kun je uitgebreid voorbereiden. Doe dit ook vooral! We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken. Online is voldoende gratis oefenmateriaal beschikbaar. Je kunt zo veel oefenen als je wilt, maar we adviseren om minstens de oefentesten van onze eigen aanbieder te doorlopen.

Tip 2: Is iets niet helemaal duidelijk? Vraag het

Tijdens de telefonische intake wordt door een recruiter altijd uitgelegd wat het assessment inhoudt en hoe je je kunt voorbereiden. Stel ook na dit telefoongesprek jouw vragen als je er niet helemaal uitkomt. Zorg ervoor dat je weet wat het assessment inhoudt en wat er van je verwacht wordt. Onderschat een assessment namelijk niet: het is een belangrijk onderdeel van een procedure, dus neem elke opdracht serieus.

Tip 3: Ga uitgerust en geconcentreerd van start

Zorg ervoor dat je goed uitgerust bent als je met het assessment wilt gaan starten. Maak geen assessment na een slechte nacht, een lange werkdag of wanneer je enigzins stress ervaart. En mocht je nu bijvoorbeeld heel veel geoefend hebben, en je hoofd zit vol met allemaal getallen en figuren, kies er dan ook voor om het assessment op een andere dag te maken. Ons advies is om het assessment ’s ochtends te maken als je nog volle concentratie hebt.

Tip 4: Kies een goed moment

Denk van te voren na wat een goed moment is om het assessment te maken. In totaal kan het zo’n 2 uur kosten om alle onderdelen af te ronden. Je hoeft het hele assessment niet in 1x af te ronden. Je kan het in de tussentijd ook afsluiten en op een ander moment hervatten. Ben je na het maken van de inteliligentietest een beetje gaar? Maak dan gerust de persoonlijkheidstest de dag erna bijvoorbeeld.

Tip 5: Kies ook een goede plek

Bij het maken van het assessment, vooral de intelligentie en verbale test, heb je 100% focus en concentratie nodig. Zorg dus voor een rustige omgeving waarbij je niet gestoord kan worden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat jouw huisgenoot je niet komt afleiden, je niet gebeld of geappt wordt of dat er opeens een bezorger voor de deur staat.

Tip 6: Raak niet in paniek als het opeens moeilijk wordt

Bij de intelligentie- en verbale test krijg je voor het beantwoorden van de vragen een beperkt aantal seconden per vraag. Neem rustig de tijd en raffel de vragen niet af. Probeer rustig te blijven als je een vraag niet snapt en laat je niet teveel opjagen door de tijdsdruk. Goed om te weten: de intelligentietest is adaptief. Dat betekent dat een goed antwoord zorgt voor een moeilijkere volgende vraag. Laat je dus niet ontmoedigen wanneer je de vragen opeens lastig vindt. Jouw uiterste capaciteit wordt getest. Vind je de test heel lastig? Misschien ben je dan juist wel heel erg goed bezig!

Tip 7: Wees jezelf

Waar de intelligentie- en verbale test vooral om jouw denkvermogen gaat, focust de persoonlijkheids- en drijfveren test op jouw voorkeursgedrag en motivatie in werksituaties. Bij het beantwoorden van deze vragen is het dus heel belangrijk dat je dicht bij jezelf blijft. Vermijd hierbij sociaal wenselijke antwoorden, want daar prikt de test makkelijk doorheen. Soms is het lastig om je te verplaatsen in de stelling die je voorgelegd krijgt. Hierbij is het belangrijk dat je uitgaat van je eerste ingeving en er niet te lang bij stilstaat. Diezelfde stelling wordt je namelijk op verschillende manieren nogmaals voorgelegd.

Tip 8: Denk vanuit het heden, en niet in toekomstig of gewenst gedrag

Bij de persoonlijkheids- en drijfverentest wordt jou gevraagd naar jouw gedrag en zaken die je belangrijk vindt. Het is hierbij belangrijk dat je daarbij denkt vanuit het nu – jouw huidige gedrag en drijfveren – en niet je gewenste gedrag en ambities in de toekomst. Wellicht wil je ooit partner worden bij een groot bedrijf en wil je veel invloed hebben? Dit kan je altijd benoemen in het gesprek, maar zorg dat je bij het invullen van het assessment aangeeft wat op dit moment het beste bij je past.

Tip 9: Download het rapport en neem dit goed door

Na het afronden van alle onderdelen van het assessment kun je direct jouw rapportage downloaden met daarin je resultaten. Neem dit rapport altijd zelf goed door voordat je het sollicitatiegesprek in gaat. Vaak wordt het assessment tijdens het gesprek behandeld en krijg je hier vragen over. Je kunt je hierop voorbereiden door vooral te kijken naar eventuele uitschieters: hoe kun je die verklaren. Kijk daarnaast of het algemeen geschetste beeld van jou klopt met hoe je het zelf had ingeschat. Bereid voorbeelden voor waarom bepaalde persoonlijkheidseigenschappen wel of niet op jou van toepassing zijn.

Tip 10: Bewaar het rapport en gebruik het voor je eigen ontwikkeling

Als je alle onderdelen van het assessment naar waarheid en met volle inzet hebt afgerond, heb je een zeer waardevol rapport in bezit. In het assessmentrapport staat namelijk heel uitgebreid aangegeven wat jouw talenten en ontwikkelpunten zijn. Deze informatie is ontzettend krachtig als je aan de slag wilt met je persoonlijke ontwikkeling. Raadpleeg en gebruik deze informatie dus ook zodra je gestart bent met je stage of nieuwe baan. Hiermee ga je gegarandeerd flinke stappen maken in je eigen ontwikkeling.


Geschreven door: Nienke en Marloes

Hoi! Wat leuk dat je onze blog met tips voor het assessment hebt gelezen. Heb je vragen over deze tips of andere onderdelen van jouw sollicitatie? Neem dan gerust contact met ons op!


Interesse in een carrière bij BDO? Check onze vacatures of neem contact op met één van onze recruiters.

Marloes Hendriks en Nienke de Bruijn

Over Marloes Hendriks

Mijn naam is Marloes en ik werk sinds 1 september 2019 als campus recruiter bij BDO. Ik werk voor de kantoren Eindhoven, Tilburg, Breda, Roosendaal, Den Bosch en Maastricht. Ik ben opgegroeid en woon op dit moment ook in Heesch (bij Den Bosch in de buurt) en heb tijdens mijn studie 5 jaar in Tilburg gewoond. Hier heb ik op Tilburg University de Master Human Resource Studies afgerond en ben ik meteen na mijn studie begonnen bij BDO. In mijn vrije tijd ben ik erg veel bezig met sporten. Ik hockey en ik tennis en daarnaast ben ik ook veel bezig met hardlopen. Als ik even niet sportief bezig ben geef ik mijn beentjes graag rust op een lekker terrasje, in een restaurant of hangend aan de bar in een leuke kroeg.

 

Over Nienke de Bruijn

Mijn naam is Nienke en ben sinds begin 2020 Campus Recruiter bij BDO. Ik ben voornamelijk werkzaam voor de kantoren Groningen, Arnhem, Apeldoorn en Hengelo. Voordat ik bij BDO kwam ben ik afgestudeerd in de richting van arbeidspsychologie en heb ik jaren in het prachtige Nijmegen gewoond. Sinds een jaar ben ik weer terug verhuist naar waar ik ben geboren, Wageningen. Ik ben gek op bakken en koken, en test dan ook, tot het geluk van mijn familie en vrienden, regelmatig nieuwe recepten uit.

Top