Jurgen van der Vlugt is Senior Manager Cybersecurity bij BDO en heeft al jaren een passie voor wijn: ‘Na een aantal jaar heb je de proeverijen en cursussen wel allemaal gezien. Hoe houd je het dan leuk? Dan helpt het om de verdieping te zoeken’. Jurgen is vervolgens begonnen met het importeren van wijn en mag zichzelf inmiddels een echte kenner noemen. Hij deelt met ons 6 proeftips waar ook jij wat aan hebt deze zomer!

Proeftip 1: Je proeft wat jij proeft

Of de smaakbeoordeling van echte kenners nou heel analytisch of heel bloemrijk is, maakt niet uit. Je proeft wat jij proeft. Echte kenners zullen herkennen wat jij herkent, en weten dat dat heel persoonlijk is. Jouw tong en neus zijn ook gevoeliger voor bepaalde smaken, en ongevoeliger voor andere, dan van andere mensen.

Proeftip 2: Jouw comfort zone is saai

Als je telkens weer dezelfde wijn uit het rek trekt, haal je steeds minder plezier uit de wijn. Meer van hetzelfde. Neem regelmatig een andere wijn. Soms valt het tegen, maar meestal ontdek je heel nieuwe smaken. En er is zo veel interessants te proeven! Bijzondere cuvées, vergeten of bijna uitgestorven druiven — zonde om uit gewoonte alleen de massa-wijnen te nemen.

Proeftip 3: Blijf koppijnvrij

Nee, sulfiet geeft géén hoofdpijn, wetenschappelijk bewezen. Tenzij jij die ene, echt zeldzame, uitzondering bent. Bedenk: Alle wijnen bevatten sulfiet, ook biodynamische. Het is een gewoon onderdeel van de vergiste druif. Sommige wijnen hebben van nature meer sulfiet dan andere waar, omwille van de conserverende werking, extra sulfiet bij is gedaan. Als het op het etiket staat, wil dat zeggen dat er 10mg per liter of meer is toegevoegd. En je proeft er niks van.

Koppijn: dat krijg je van veel te veel alcohol. Sowieso niet doen.

Proeftip 4: Begin ’s ochtends…

Ten minste, als je serieus verschillen tussen bijna dezelfde wijnen wilt proeven. ’s Ochtends zijn je smaakpapillen nou eenmaal frisser. It’s always five o’clock somewhere maar doe het voor de gezelligheid en dat is toch meestal pas rond borreltijd.

Proeftip 5: Prijsverschillen

Ken je de grafiek van afnemende meeropbrengsten? Die geldt ook voor de prijs/kwaliteitsverhouding bij wijn. Echt goedkoop is duurkoop, er is een ondergrens aan de kostprijs van een deugdelijk gemaakte wijn. Daarboven zit een hogere prijs vooral in meer kosten en aandacht die in het wijn­ maken is gestoken. Dat proef je dus. Let wel: Meer inspanning levert meer kwaliteit, niet noodzakelijkerwijs lekkerdere wijn. Als je een beetje aandachtig proeft, herken je wel dat een duurdere wijn inderdaad ‘technisch’ een beter wijn is maar dan nog, als de stijl je niet aanstaat dan is het toch zonde.

En de echt dure wijnen (ieder haar/zijn grens!), die zijn voor de snobs die voor de grote namen gaan, vaak zonder het verschil te kunnen proeven met een half zo dure wijn. Laat ze maar, ze sponsoren de wijnen die wij lekker vinden!

Dus als je, tip, de Fantino met rode stip (Sangoviese, bij de Ap) goed vindt, zou ik zeggen: doen! En de Settecento 33 van Lessini Durello (bij de Gall) idem.

Proeftip 6: Wijn is gezond

Jawel, medisch aangetoond. Mits… per dag één glaasje stevig rood, niet te veel alcohol, niet te zoet. Zoet wit, da’s, euhm, toch zelden te hachelen en met veel calo’s dus laat maar. Rode wijn, zeker CabSav’s en Tannats, bevat allerlei anthocyanen en andere stoffen die helpen tegen onder andere hart- en vaatziekten. Bij gemiddeld drie of meer glazen per dag, heb je een alcoholprobleem.

En wat pas echt ongezond is: achter het stuur na het drinken. Één glaasje is de max! Het gaat niet alleen om jou, maar ook om je passagiers én om de onschuldige andere slachtoffers. Ook onderzocht: “Goed tegen de drank kunnen” bestaat niet.


Lees ook de 9 andere vakantietips van BDO-collega’s

 

JURGEN VAN DER VLUGT
Senior Manager Cybersecurity
Ik ben Senior Manager bij BDO Advisor (Risk Services/Cybersecurity). Hiervoor was ik een aantal jaar als zelfstandig professional aan de slag, en daarvoor IT-auditor en adviseur bij onder andere het Internationaal Strafhof, ABN AMRO en KPMG. Na twee studies met militaire dienst ertussendoor. Daarnaast heb ik in een aantal commissies gezeten bij de NOREA en andere vakorganisaties, heb ik lesgegeven aan zowat alle universiteiten en hogescholen in Nederland, en heb ik een reeks van artikelen en blogs geschreven, en te pas en te onpas presentaties en cursussen gegeven. Aanrader, je leert er veel van! Ik heb me ook altijd uit interesse beziggehouden met ‘nieuwe’ dingen in het advies/auditvak; recent vooral Machine Learning, ontwikkelingen op Risk-gebied en de beveiliging van Operational Technology. En dan ben ik ook nog bestuurslid van de Nederlands-Canadese Kamer van Koophandel. En dan heb ik ook nog hobbies… Onder andere ‘wijn’. Tot voor kort veel proeven (veel minder drinken!) en … importeren!

Top