Muziek is voor mij begonnen als hobby. Acht jaar geleden, in de zomervakantie, kocht ik mijn eerste gitaar. Ik ben gaan oefenen via YouTube en voor ik het wist kon ik een aardig nootje spelen. Maar dit was voor mij niet genoeg! Ik kocht een piano en ben ook hiermee gaan oefenen. Het enige wat nog miste was de stem. Middels de piano en gitaar ben ik mijzelf gaan trainen. Via deze blog wil ik jou meegeven hoe ik zelf instrumenten heb leren spelen, zodat ook jij in de zomer een mooi deuntje kan spelen bij het kampvuur!

Voor mij levert muziek iedere dag een hoop plezier op. Het werkt ontspannend en er gaat een wereld aan creativiteit open. Wanneer je een muziekinstrument kunt spelen, dan kun je ook zelf liedjes maken. Ik leg je graag uit hoe jij ook een muziekinstrument kunt leren spelen, zonder muziekleraar.

Stap 1: Kies het instrument dat je wil leren spelen

Het is belangrijk om eerst een instrument te kiezen. Bepaalde tonen zitten op de gitaar namelijk op een andere plek dan op de piano.

Stap 2: Leer de basis van muziektheorie

Het woord theorie schrikt de meeste mensen af bij het maken van muziek. Je wilt namelijk het instrument zo snel mogelijk leren bespelen. Gelukkig heb ik het hier niet over uren aan theorie, maar over de basis.

Goed om te weten is dat een liedje bestaat uit een reeks van noten die je apart of tegelijk speelt. Meerdere noten tegelijk spelen wordt een akkoord genoemd. Een liedje bestaat uit een reeks akkoorden. Op het moment dat je een aantal akkoorden kunt spelen, kun je in principe al veel liedjes spelen.


In deze video wordt uitgelegd hoe je de vier belangrijkste akkoorden maakt, waarmee je al duizenden liedjes kunt spelen

Leer welke noten er zijn. Als je hebt gekozen om piano te gaan leren spelen, zoek dan op welke toetsen bij welke noten horen. Wanneer je hebt gekozen voor de gitaar, leer dan de namen van de snaren en wat er gebeurt als je een vakje opschuift. Nadat je weet waar welke toetsen en snaren voor staan is het tijd om akkoorden te bouwen. Standaard akkoorden bestaan uit drie noten. Door het lezen van de theorie heb je al heel snel door welke noten bij welke akkoorden horen.

Stap 3: Oefenen, oefenen, oefenen

Nu je weet hoe je een akkoord moet spelen, kun je op internet het akkoordenschema van een liedje opzoeken. Het akkoordenschema vertelt jou welk akkoord je op welk moment van het liedje moet spelen. In het begin zal het lastig zijn om alle akkoorden te onthouden en om te wisselen van akkoorden. Maar ik kan je garanderen dat je met minimaal een kwartier per dag de hele zomer oefenen een heel eind komt.

Stap 4: Plezier en geduld

Het belangrijkste van alles is natuurlijk het plezier wat je beleeft aan het maken van muziek. Ik kan me goed voorstellen dat als iets niet meteen lukt, dit best frustrerend kan zijn. Zet het instrument dan aan de kant en probeer het een paar uur later of de dag erna nog een keer. Je zult zien dat het spelen van akkoorden en de muziek snel beter gaat. Uiteindelijk hoef je niet meer na te denken over het spelen van de muziek en gaat het vanzelf.


Lees ook de 9 andere vakantietips van BDO-collega’s

 

TIM HEMELS
Assistent Accountant
Mijn naam is Tim. Ik woon in Alkmaar, waar ik samen woon met mijn vriendin. Ik werk op kantoor Alkmaar als Assistent Accountant. Inmiddels ben ik drie jaar werkzaam op de controleafdeling. Zeven jaar geleden ben ik begonnen met de studie Bedrijfseconomie op de Hogeschool van Amsterdam. Ik heb bij BDO stage gelopen en mijn scriptie geschreven. Dit is mij goed bevallen en had daarna geen redenen om te twijfelen om in dienst te gaan en door te studeren. Op dit moment ben ik bezig met de Master accountancy op de Universiteit van Nyenrode. In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met muziek en ga ik vaak erop uit met vrienden. Naast het spelen en zingen van bestaande nummers, schrijf ik mijn eigen nummers. Naast het maken van muziek houd ik van koken en sporten.

Top 3 tips voor het leren spelen van een instrument:

1. Kies je favoriete instrument
2. Leer de basis van muziektheorie
3. Behoud geduld en maak vooral plezier!

Top