Tijdens mijn studie heb ik flink wat van mijn tijd achter een espressomachine doorgebracht. Ik heb workshops gegeven, diploma’s gehaald en aan wedstrijden meegedaan. Je begrijpt dat deze hobby mij niet heeft losgelaten toen ik stopte met mijn werk als barista en daar neem ik je nu graag even in mee. Zeker nu we veel thuiswerken is fijne koffie onmisbaar en met het zomerseizoen in aantocht deel ik dan ook graag een paar ijskoffierecepten met jou die je makkelijk thuis kunt maken.

Marianne toen zij nog werkte als barista bij Doppio

Affogato

We beginnen met de makkelijkste van de vijf. Voor dit Italiaanse toetje dat letterlijk ‘verdronken’ betekent, heb je in principe maar twee ingrediënten nodig:

– vanille ijs
– espresso

Je verdrinkt als het ware twee bolletjes vanille ijs in een schaaltje met een vers gezette espresso. In zijn meest simpele vorm is dit al top, maar je kunt ook likeur door de espresso mengen (zou ik wel even na werktijd doen), chocola of nootjes eroverheen strooien of karamelsaus eroverheen gieten.

Dalgona koffie

Deze ijskoffie is een ware Instagram hit geweest en is komen overwaaien uit Zuid-Korea. Voor deze koffie heb je helemaal geen koffiezetapparaat nodig. Wat je wel nodig hebt:

– 2 el oploskoffie
– een glas melk, eventueel met ijsklontjes
– 1 el suiker
– 2 el water

Hoewel oploskoffie met suiker mij een beetje pijn in mijn hart doet, is het wel een lekker romig drankje en ook aan te raden voor beginnende koffiedrinkers. Je mengt het water met de suiker en de oploskoffie. Gebruik heet water als je korrelige oploskoffie hebt in plaats van poederig, dan lost het beter op. Dit klop je vervolgens met een garde stijf. Dat duurt ongeveer vijf minuten, dus als je een mixer hebt is dat waarschijnlijk makkelijker. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is het mengsel te scheppen op een glas melk met ijsklontjes. Uiteraard wel even roeren voordat je het gaat opdrinken.

Gelaagde ijskoffie

Ook deze koffie blinkt niet uit in complexiteit, maar is wel erg lekker. Je hebt het volgende nodig:

– een shot (of twee) gekoelde espresso (als je geen espressomachine hebt, kun je ook hele sterke filterkoffie zetten)
– melk
– ijsklontjes
– eventueel Monin-siroop, bijvoorbeeld karamel of hazelnoot

Doe een klein laagje siroop onderin een groot glas met ijsklontjes. Schenk daarna de melk erop en tot slot de espresso over de ijsklontjes. Je kunt dit hele feest ook in de blender gooien voor een meer ice cappuccino variant. Voor de zoetekauw: doe er slagroom op.

Cold Brew

De cold brew is een zwarte variant van de ijskoffie en wordt dus zonder melk gemaakt. Bijzonder aan deze koffie is dat het met koud water wordt gezet. Hierdoor is het moeilijker om de smaken uit de koffie te trekken, waardoor het gemiddeld 12 tot 24 uur duurt voordat je het kan drinken. De variant die je thuis kunt maken werkt als volgt. Doe gemalen koffie in een bak en roer het water er goed doorheen (20 gram koffie op 100 ml water). Sluit of dek de bak af, laat het minimaal 12 uur in de koelkast staan en filter het daarna door een koffiefilter.

Iced coffee

Ook dit is een zwarte variant van ijskoffie, maar in tegenstelling tot de cold brew wordt deze met heet water gezet. Hiervoor kun je vele zetwijzen gebruiken, zoals de french press, chemex of een moccamaster (allen een manier om slow coffee mee te zetten). Deze kan je vervolgens laten afkoelen en later serveren met ijsklontjes.

De smaak van de koffie valt of staat vaak met het type bonen of de soort gemalen koffie die je gebruikt. In principe kun je steeds voor elke espresso of slow coffee maling kiezen, afhankelijk van wat je wil maken, maar in het kader van #supportyourlocals en kwaliteit, kun je ook bonen laten malen bij een espressobar! Als je denkt: ‘klinkt goed, maar wat een werk’, dan kun je daar altijd nog gewoon je ijskoffie bestellen.


Lees ook de 9 andere vakantietips van BDO-collega’s

 

MARIANNE DOUMA
Management Assistente BDO Legal
Ik heet Marianne, ik ben 26 jaar en werk inmiddels twee jaar bij BDO. Daarnaast ben ik nu met de laatste loodjes bezig van mijn masterscriptie op het gebied van intellectueel eigendomsrecht. Ik woon nu 3,5 jaar in Utrecht met een aantal vriendinnen en daarvoor heb ik tijdens mijn hbo studie een aantal jaar in Groningen gewoond. Oorspronkelijk kom ik uit Friesland. In mijn vrije tijd ben ik graag bezig met fotografie en koffie en hou ik van reizen. Laten deze drie nou net heel goed te combineren zijn.

Top