Angelo is een jaar geleden samen met twee vrienden begonnen met bierbrouwen: ‘Onze brouwerij heeft de toepasselijke naam: Brouwerij Nooit Genoeg. Ook organiseer ik regelmatig bierproeverijen voor vrienden en familie.’ Marc is tijdens de coronatijd wat vaker met vrienden speciaal bier gaan proeven: ‘Leuk om de zomer door te brengen met vrienden en bekenden onder het genot van een goed glas speciaal bier. Via Untappd kun je de bieren raten en samen met vrienden een mooi avondje bierproeven organiseren.’ Angelo en Marc delen graag hun tips!

Marc Coppens (links) en Angelo Jongenelis (rechts)

10 tips voor het brouwen van je eigen bier

1. Zoek eens op internet naar bierkits of blikbrouwen. Dit is een simpele variant om te beginnen met brouwen. Het proces is relatief simpel, het gaat veel sneller en alle benodigde materialen en grondstoffen zitten erbij!

2. Oké oké, je hebt nu je eerste bier gebrouwen, hopelijk smaakte het een beetje. Ga nu maar eerst eens een boek lezen. “Echt” brouwen is namelijk niet makkelijk. Leestip: Verander water in bier.

3. Word lid van Facebookgroepen voor bierbrouwers en zoek op het internet naar brouwerforums. Hier worden namelijk veel tips gegeven. Leer van de fouten van anderen zodat je ze zelf niet maakt.

4. Je hebt een keer geoefend en je hebt je ingelezen. Nu heb je spullen nodig. Begin met een set voor bijvoorbeeld het brouwen van 10 liter. Kijk bijvoorbeeld even op brouwland.nl of brouwmarkt.nl. De aanschaf van de apparatuur is niet goedkoop. Kijk eerst eens of je het leuk vind.

5. Bepaal vooraf welke bierstijl je wilt gaan brouwen en zoek hier een recept bij die je lekker lijkt. Het internet en diverse boeken staan vol met recepten.

6. Plan vooraf wanneer je wilt gaan brouwen. Houd er rekening mee dat een heel brouwproces circa 6 tot 8 uur duurt.

7. Zoek een aantal vrienden die met je willen brouwen, dit is wel zo gezellig als je toch 6 tot 8 uur bezig bent!?

8. Download vooraf brouwsoftware zodat je het perfecte recept kunt voorbereiden. De meeste stappen worden dan vooraf voor je bepaald. Dit scheelt jou weer rekenwerk. Tip: BrouwVisie.

9. Wanneer je brouwdag erop zit en alles is schoongemaakt, kun je natuurlijk niet wachten om je bier te proeven. Nu de belangrijkste tip: heb geduld! Bier heeft tijd nodig op te rijpen. Dit hangt af van het soort bier dat je brouwt.

10. Is bovenstaande nu teveel werk. Benader een brouwer of hij een bier voor je wil brouwen. Dit scheelt jou weer een hoop werk.

11 tips voor de perfecte bierproeverij

1. De key van een goede gezellige bierproeverij is het aantal bieren wat je schenkt. In de regel zijn 6 tot 8 bieren gangbaar.

2. Schenk je bieren in 15 cl glaasjes. Je verdeelt dan 1 fles in 2 glazen. Bij een proeverij gaat het om kwaliteit niet om kwantiteit.

3. Zet de bieren op de juiste volgorde. Drink eerst de lichtere bieren en bouw het alcoholpercentage op. Houd ook rekening met de bitterheid/kleur/intensiteit van het bier. Lichtere bieren drink je als eerst, de intensere bieren later. Het is leuk om aan het einde van de proeverij nog een lekker ‘slaapmutsje’ te nemen. Er zijn bieren die op vaten wordt gerijpt, bijvoorbeeld afkomstig van whiskey. Een bijzondere afsluiter van een mooie avond.

4. Je kunt een proeverij met dezelfde bierstijl doen, bijvoorbeeld zes blondbieren of zes IPA’s. Hierdoor kunnen je gasten ervaren dat elk soort bier echt anders is. Een ander idee is om iedereen te vragen zijn of haar favoriete bier te selecteren en daar enkele flesjes van mee te nemen. Het leuke hiervan is dat je dan een gemengd aanbod krijgt, bijvoorbeeld uit regio’s, bierstijlen en brouwerijen.

5. Haal je bieren bij een lokale bierspeciaalzaak en niet bij een standaard slijterij of supermarkt. Zo steun je lokale winkels en de werknemers kunnen je goed helpen met vragen.

6. Kies de bieren uit die je niet zo snel vindt in gebruikelijke winkels. Zo zien je gasten dat je veel moeite hebt gedaan en is de kans dat je gasten het bier al eerder hebben geproefd een stuk kleiner.

7. Schenk je bieren uit in de keuken en laat je gasten blind proeven. Laat ze vervolgens de bierstijl gokken en smaken herkennen. Laat daarna pas de fles zien. Als je dit vaker doet, gaan jij en je gasten steeds beter smaken herkennen.

8. Om smaken te definiëren kun je een smaakwiel op tafel leggen. Dit helpt je gasten en jij om beter te herkennen wat je proeft.

9. Kies een goed bierglas. Zeker als je veel bieren mag gaan proeven, dan is het mogelijk een hele uitdaging om van alle bieren een fles leeg te drinken. Er zijn speciale proefglazen op de markt. De glazen zijn iets boller van onder. Hiermee worden de geuren van de bieren beter vastgehouden. Spoel na elke ronde de glazen goed uit en maak ze het liefst ook droog met een schone theedoek. Speciaal bier drink je uit droge glazen.

10. Officieel serveer je geen hapjes bij een proeverij, de verschillende smaken van hapjes kunnen ervoor zorgen dat je bieren anders proeft en ervaart. Je kan er dus voor kiezen om pas na je proeverij hapjes te serveren. Maar in je vakantie draait het vooral om genieten, dus de keuze is aan jou. Wil je het combineren met eten dan passen witbieren bijvoorbeeld goed bij gevogelte en vegetarische gerechten, terwijl bij kruidig rood vlees meer een frisse IPA past. Kortom, keuze genoeg en ook mooi te combineren met een BBQ. Eventueel kun je de gasten vragen een hapje te maken die goed bij hun biertje past.  Zet een karaf water op tafel zodat dit tijdens en tussen de bieren door gedronken kan worden.

11. Beoordeel het bier. Wat valt je hierin op? Welke smaak overheerst? Het beoordelen van het bier doe je, in volgorde, door te kijken, ruiken en proeven. Fanatieke bierproevers kunnen uren praten over het bier wat ze drinken. Tot slot, zet ook jouw beoordeling van het bier op Untappd.


Lees ook de 9 andere vakantietips van BDO-collega’s

 

ANGELO JONGENELIS
Financieel Analist
Mijn naam is Angelo Jongenelis, ik ben 27 lentes jong en woon in het bruisende altijd gezellige Etten-Leur. Sinds 1 januari 2020 ben ik in dienst bij BDO als Financieel Analist. Je kan mij tegenkomen in de vestigingen Breda & Roosendaal. Voor BDO heb ik 7 jaar bij een ander accountantskantoor als Assistent-Accountant gewerkt. Mijn 2 passies zijn twee uiterste van elkaar namelijk hardlopen en bier. Ik ben namelijk fanatiek hardloper en heb alle afstanden vanaf de 5 kilometer tot de marathon gelopen. Ook geef in training en ben bestuurslid bij een hardloopvereniging.
MARC COPPENS
Accountant
Ik ben Marc Coppens, 30 jaar en woon in Klundert. Bij BDO Breda werk ik als accountant op de afdeling Accountancy & Bedrijfsadvies. Hier werk ik inmiddels alweer bijna 10 jaar en dat bevalt nog steeds erg goed. In het weekend onderneem ik graag het nodige met vriendin en vrienden. Bijvoorbeeld een avondje naar NAC, een terrasje pakken, op vakantie gaan, weekendjes weg of naar de plaatselijke voetbalclub. In de coronatijd ben ik vaker met vrienden (digitaal of op gepaste afstand) speciaal bier gaan proeven. Mijn voorkeur ligt hierbij absoluut bij lokale brouwerijen, vanwege de passie van het brouwen en het steunen van de lokale brouwerijen en detailhandel.

Top