Tuinieren was niet per se een hobby van Paul, maar hij vond wel dat het er netjes uit moet zien: ‘Nu ik sinds twee maanden leef met een mooie nieuwe tuin, houd ik het wel iedere avond bij: onkruid weghalen, water geven, gras maaien. Daarnaast is het met mooi weer ook heerlijk pauzeren op een thuiswerkdag.

Ontwerp

Ik woon in een nieuwbouwhuis, waardoor je bij de oplevering van het huis alleen grond als tuin hebt. Dit heb ik twee jaar terug tijdelijk opgelost door hier een restpartij tegels als terras aan te leggen. Ik was nu echter toe aan een mooie tuin om van te genieten en waar ik met plezier met vrienden en familie kan zitten. Toevallig is mijn oom hovenier en had hij tijd om mijn tuin aan te pakken. Ik heb daarna zelf een ontwerp uitgetekend, waar hij gelukkig weinig op aan te merken had. Tip: doe voor een ontwerp inspiratie op via Pinterest, dat werkt echt.

Werk aan de winkel

Voordat de hovenier aan de slag kon, moest ik eerst zelf aan de gang in de tuin. De tegels wilde mijn buurman graag overnemen, dus dat was snel geregeld. De toplaag van de huidige grasmast moest ik eraf spitten, omdat ik anders twee soorten gras zou krijgen. Daarnaast moest ik bijna mijn halve tuin uitgraven om de volgende redenen:

• Mijn tuin liep naar achter toe in hoogte op, maar zou af moeten lopen i.v.m. waterafvoer;
• Het terras wordt groter, waardoor er meer zand moest komen en grond weg moest;
• Het pad naar achter moest op zand liggen. De plek waar het pad met zand lag, was natuurlijk weer niet de plek waar het nieuwe pad kwam;
• De meeste grond in de tuin was harde klei, waar planten moeilijk in wortelen;

Gelukkig was ik hiervoor twee dagen vrij, waar ik in de drukke tijd gelukkig de mogelijkheid voor kreeg binnen BDO. Daarnaast hebben een aantal vrienden van mij geholpen. Met één van hen ben ik ook twee keer met een volle aanhanger klei naar de stort geweest om dit af te voeren. Met een kantoorbaan staan de blaren anders snel op je handen als je alles zelf doet. Klein nadeel aan mijn achtertuin is dat je er alleen kunt komen door het huis. Ik heb echter alleen met zonnig weer gewerkt (gelukkig), waardoor de troep van het kruien door het huis redelijk beperkt is gebleven.

Bartafel

Nadat de tegels zijn geleverd, is mijn oom aan de slag gegaan met de aanleg van het terras en het pad naar achter. De plantenbakken werden op maat gezaagd en bevestigd en ook de pergola is geplaatst. Wat niet in mijn ontwerp zat, was een bartafel in het midden van mijn terras. Dit leek mijn oom wel een gezellig idee en deze heeft hij aan de pergola bevestigd. Ik heb daarna gelijk twee oude krukken besteld bij mijn stamkroeg en dit bevalt erg goed. Je krijgt in ieder geval veel bekijks van alle bootjes die langsvaren. De week hierna zijn de planten geplaatst en zijn de graszoden aangelegd. Het enige wat nog ontbrak was een lounge set, maar die is inmiddels ook geïnstalleerd. Na een aantal dagen zweten, kan ik nu inmiddels genieten van mijn nieuwe tuin. Hij is qua locatie bij mijn vrienden ook geliefd, omdat het aan doorgaand vaarwater ligt. Dat brengt altijd wat extra gezelligheid met zich mee.

DIY loungebank

Ellen was op zoek naar een fijn plekje om buiten te kunnen ontspannen: ‘De terrassen zijn, gezien de omstandigheden, een hele tijd gesloten geweest. Inmiddels zijn deze met de nodige maatregelen weer open gegaan, maar omdat deze toch een beetje gemist zijn, ontstond de behoefte om thuis lekker te kunnen ontspannen. Het balkon heeft nu een upgrade gekregen met een eenvoudige DIY loungebank van pallets. Wil jij ook thuis kunnen genieten van het zonnetje op een fijne loungebank?  Bijvoorbeeld om je lunchpauze goed te vertoeven of om het weekend in te luiden? Eigenlijk is er stiekem altijd wel een goede reden te bedenken om thuis fijn te kunnen relaxen! Met deze DIY maak jij in een handomdraai ook een aangenaam plekje in jouw tuin of op jouw balkon.

Benodigden

• Pallets (3 stuks)
• Multiplex plaat (122 x 244 cm á 9mm+)
• Boormachine
• Schroeven (8 stuks)
• Schuurpapier
• Loungekussens (een grote voor het zitgedeelte, een smallere of twee kleinere kussens voor het gedeelte bij je rug)

Stappenplan

• Zaag de plaat multiplex in twee platen van 120 x 80 cm.
• Plaats de twee platen multiplex ieder op een pallet zodat deze precies de hele pallet bedekt.
• Zet beide platen vast aan de pallet door op elke hoek een schroef te plaatsen.
• Gebruik een stuk schuurpapier om de eventuele ruwe randen van de plaat multiplex te halen.
• Zet een van de twee pallets met een gemonteerde plaat multiplex verticaal neer (deze gaat dienen als de achterkant / rugleuning).
• Plaats de pallet zonder plaat multiplex plat tegen de verticaal geplaatste pallet.
• Plaats de laatste pallet met de plaat multiplex aan de bovenkant boven de laatste geplaatste pallet.
• Leg vervolgens de loungekussens neer.

Tips

• De multiplex plaat kan je in de meeste bouwmarkten op maat laten zagen bij een speciale zaagservice.
• Je kan eventueel gebruik maken van een “verzinkboor” voordat je de schroeven vastzet in de plaat multiplex. Dit zorgt er voor dat de schroeven mooi gelijk komen te staan aan de plaat en de kans op splinters afneemt.
• Indien je de ruimte hebt, dan kan je deze palletbank natuurlijk ook in een grotere variant maken zodat je je vrienden, vriendinnen of familie ook kan laten meegenieten.
• Als je geen zin of tijd hebt deze DIY zelf te maken, dan staan er vaak ook koopjes op Marktplaats.


Lees ook de 9 andere vakantietips van BDO-collega’s

 

PAUL KOOMEN
Junior Manager
Ik ben Paul Koomen en ik woon nu ruim 2 jaar op mijzelf in Wervershoof (Noord-Holland). Voordat ik bij BDO kwam heb ik accountancy gestudeerd aan de UvA en heb ik diverse bijbaantjes gehad. Mijn hobby’s zijn voetballen, tennissen en ik heb afgelopen weekend ook een racefiets gekocht. Toevallig woont mijn coach binnen BDO in Andijk (naast Wervershoof) en hebben wij afgelopen donderdag op de racefiets ons maandelijkse coachgesprek gehouden.
ELLEN DE HAAS
Medior Payroll Professional
Ik ben Ellen de Haas en werk nu ruim 3,5 jaar bij BDO Roosendaal op de afdeling Payroll Services. Dit houdt in dat ik de salarisadministratie (en diverse daarbij komende zaken) van verschillende klanten van BDO verzorg. In de zomer van 2016 studeerde ik af aan de opleiding Bedrijfskunde MER (Management, Economie & Recht) op Avans Hogeschool te Breda. Ik ben opgegroeid in een dorpje in de buurt van Eindhoven, maar voor mijn studie ben ik in 2012 naar Breda verhuisd. In de afrondende fase van mijn opleiding merkte ik dat ik graag in Breda wilde blijven wonen en ben ik in de buurt van Breda op zoek gegaan naar een baan om mijn carrière te starten. In september 2016 ben ik gestart bij BDO en hier bleek ik gelukkig al snel mijn draai te kunnen vinden. Inmiddels woon ik al enkele jaren in een fijn appartement in het centrum van Breda. Vorig jaar is mijn vriend ook bij mij ingetrokken en genieten wij samen van al het moois dat de Bredase stad te bieden heeft. Zo zijn wij regelmatig met elkaar of met vrienden / vriendinnen op het terras te vinden. Daarnaast houd ik ervan om actief bezig te zijn, zo volg ik enkele keren per week Crossfit lessen.

Top