In Nederland zijn we na vele decennia helemaal gewend aan de btw. Logisch dus dat de Belastingdienst Suriname in ons land op zoek ging naar de juiste specialisten om de invoering van de btw-wetgeving (per 1 januari 2023) in goede banen te leiden. In Suriname zelf. De keuze viel op BDO. Anne de Wit was een van de collega’s die dit avontuur aanging.
“Ik wilde altijd al eens ervaren hoe het is om voor langere tijd in het buitenland te wonen en werken”, vertelt Senior Manager Anne, die nu drie (van de vier) maanden in Suriname is. “Ik hou erg van reizen en toevallig zei ik tegen mijn man: het lijkt me leuk om een keer op vakantie te gaan naar Suriname. En twee dagen later vroeg mijn collega: zou je misschien voor BDO naar Suriname willen?”
Unieke opdracht
Die kans greep ze met beide handen aan, ook gezien de aard van haar opdracht. “Het meest interessant is dat we betrokken zijn bij de ‘lagere’ wetgeving, want er is dan nu wel een wet, er zijn nog geen uitvoeringsbesluiten en beschikkingen. Daar kunnen we echt over meedenken. Wat is handig in de praktijk? Hoe kunnen we dat het beste aanpakken? Dat vind ik inhoudelijk wel vrij uniek aan deze opdracht. Over mijn klanten in Nederland hoef ik me geen zorgen te maken, die zijn in goede handen bij mijn team. Zij moeten nu wel iets harder werken, dus het zegt wat over de collegialiteit en teamspirit. ‘Ga maar’, zeiden ze, ‘wij lossen het wel op.’”
Anne legt uit waarom de invoering van de wet in Suriname om Nederlandse expertise vraagt. “Ze hadden hier nog geen btw en de nieuwe wet lijkt veel op de Nederlandse. Verder is de voertaal natuurlijk Nederlands, dat speelt ook mee. En het voordeel van iemand van buiten Suriname is dat wij geen banden of belangen hebben bij de praktijk hier.”
Vroeg beginnen, vroeg klaar
Haar man is ook meegekomen. “Als ondernemer kan hij overal werken waar hij een laptop en internet heeft. Doordeweeks zijn we allebei aan het werk en in het weekend hebben we een soort van vakantie. Dan doen we het liefst tripjes naar het binnenland, want het mooiste van Suriname is de natuur en het regenwoud. In Paramaribo is vooral héél veel horeca, dus in de stad zijn we vooral druk met uit eten gaan.”
En daar is ook doordeweeks alle tijd voor. “Ze beginnen hier vroeg aan hun werkdag, om zeven uur al… Ik ben geen ochtendmens, dus dat is best pittig. Maar de beloning is dat we om drie uur ’s middags klaar zijn. Sterker nog, het kantoorgebouw van de Belastingdienst gaat letterlijk om drie uur op slot. En dat is natuurlijk wel lekker, dan heb je voor het eten alle noodzakelijke dingen gedaan, zoals boodschappen, en kun je nog echt iets leuks gaan ondernemen.”
Niemand leeft volgens een vaste agenda!
Het bevalt Anne heel goed in Suriname. Bijna altijd mooi weer, hele aardige mensen, open, sociaal en gastvrij. En ze is inmiddels aardig gewend aan de ‘spontane’ werkcultuur. “Het is echt heel anders dan bij ons. Zo hebben we in Nederland onze Outlook-agenda bijna tot de minuut volgebouwd met afspraken, maar hier leeft niemand volgens een vaste agenda! Ze kijken gewoon hoe de dag loopt. Voor mij als georganiseerd iemand een hele bijzondere ervaring. Het grote voordeel is dat ik niet bang hoef te zijn dat mensen geen tijd voor me hebben.”
Hoezeer ze het ook naar haar zin heeft, na drie maanden heeft Anne – die inmiddels acht jaar bij BDO werkt - ook wel weer zin om terug naar Nederland te gaan. “De Nederlandse werkcultuur past wel iets beter bij mij. Ik heb vooral meer waardering gekregen voor mijn werk in Nederland. Hoe leuk mijn collega’s, klanten en opdrachten zijn, en hoe fijn we met elkaar samenwerken. Hoe mooi ik deze ervaring ook vind, ik merk toch dat ik thuis een beetje begin te missen.”
Dynamiek en afwisseling
Het interessante aan deze detachering is voor Anne ook dat ze heeft ervaren hoe het is om voor de Belastingdienst te werken, zonder de overstap te hoeven maken. “Inhoudelijk kan het soms heel boeiend zijn, bijvoorbeeld de grotere vraagstukken voor staatsbedrijven. Maar ik ben wel tot de conclusie gekomen dat ik liever bij BDO werk. Ik houd ervan om voor meerdere klanten tegelijk te werken, die afwisseling en dynamiek mis ik nu wel. En BDO is gewoon een hele fijne werkgever.”
Anne waardeert de vrijheid die ze in Nederland heeft in haar werk, de opleidingskansen die ze krijgt en de mogelijkheden die er zijn voor onbetaald verlof, waar ze in de toekomst een keer gebruik van wil maken. “Leidinggevenden en partners zijn echt bereid om daarover mee te denken. Met als mindset: jammer voor ons dat je er niet bent, maar we gunnen jou dit. Net als bij deze ervaring in Suriname eigenlijk. Dat vind ik wel heel bijzonder aan een werkgever. Als je een goed verhaal hebt, is bij BDO echt alles mogelijk. Al moet je soms ook een beetje geluk hebben, want een opdracht als deze komt natuurlijk niet elke week voorbij.”