Shalini Jangbahadoer Sing en Rosanne de Groot

Corporate Recruitment Specialist en Partner A&A

Bij BDO is een nieuwe fase aangebroken

Het thema van de Internationale Vrouwendag 2024 is #InspireInclusion. Wat vinden wij als BDO belangrijk op dat gebied? Wat zijn onze voornaamste uitdagingen voor de komende tijd? En wat betekent dit voor ons recruitmentproces? Uiteraard geven we hiervoor, op een dag als vandaag, het woord aan twee vrouwen uit onze organisatie. 

“Bij het opruimen kwam ik laatst een brief van BDO tegen uit 2008”, vertelt Rosanne de Groot (38), partner A&A Utrecht en bestuurslid van de BDO Ladies Circle. “Daarin stond dat parttime werken voor bepaalde functiegroepen nu was toegestaan. Maar: Partners mogen gezien hun functie niet parttime werken… Dat is natuurlijk totaal niet meer van deze tijd. Ik werk zelf ook parttime en er zijn ook genoeg mannelijke partners die parttime werken.”

Verder kijken dan geijkte plaatje

Rosanne: “Toen we jaren geleden met dit thema begonnen, lag de focus vooral op genderdiversiteit. Denk aan hele basale dingen zoals de verdeling tussen man-vrouw in bepaalde functies. De aandacht verschuift nu langzaam naar de juiste verhouding tussen feminiene of masculiene kwaliteiten; die mix vinden we belangrijker dan een cijfermatige man-vrouwverhouding. Je wilt mannen ook niet buitenspel zetten omdat ze man zijn. Het gaat om een diversiteit aan mensen, aan persoonlijkheden. Dat betekent verder kijken dan het geijkte plaatje.”  

Shalini Jangbahadoer Sing (33) is Corporate Recruitment Specialist en maakt deel uit van de projectgroep voor culturele diversiteit en inclusie. Ze werkt iets langer dan een jaar bij BDO. “Ik merk dat we heel veel willen en allemaal hele goede ideeën hebben. Het is alleen nog wel even zoeken wat bij onze organisatie en cultuur past, en hoe we onze medewerkers meekrijgen in die andere mindset, in die andere manier van omgaan met elkaar.”

Empathisch vermogen

Rosanne: “Binnen BDO komt steeds meer waardering voor andere, minder traditionele perspectieven. Daar is meer ruimte en begrip voor, omdat het empathisch vermogen binnen de organisatie is toegenomen. Mensen zullen niet snel meer het gevoel hebben dat ze de enige zijn met een bepaald denk- of wereldbeeld. De aanwas van veel jonge collega’s, met verschillende achtergronden, helpt daar natuurlijk bij.”  

Shalini: “Vanuit de projectgroep zijn we vooral gefocust op culturele diversiteit en inclusie. Het is belangrijk om met elkaar te praten over hoe we dit thema verweven in onze organisatie; hoe gaan we om met al die onderlinge verschillen? Met al die verschillende culturele achtergronden? Via onderzoek en activiteiten leren we elkaar beter kennen. Vanuit recruitment richten we momenteel een biasvrij en objectiever recruitmentproces in, zodat de diversiteit toeneemt aan mensen die zich geroepen voelen om te solliciteren bij BDO. En we willen graag dat de mensen die op gesprek komen echt het gevoel krijgen dat ze worden geïnterviewd op basis van hun individuele kwaliteiten.”

Rosanne: “Veel mensen lopen nergens tegenaan. Die hoeven nooit bang te zijn dat ze afgewezen worden vanwege hun achternaam. Mijn achternaam is De Groot. Bij een afwijzing op een sollicitatie zal ik nooit denken: oh, dat komt door mijn achternaam, terwijl veel mensen in onze maatschappij nooit zeker weten of ze worden afgewezen omdat ze echt niet de juiste match zijn, of omdat hun achternaam niet past in het plaatje. Dat bewustzijn is nog niet overal en bij iedereen aanwezig.”

Nieuwe fase aangebroken

Rosanne beseft ook dat ‘het nieuwe’ van diversiteit en inclusie bij sommige mensen eraf is. “Eerst vond iedereen het allemaal fantastisch. Toen hebben we veel stappen kunnen zetten. We zijn nu op een kantelpunt aanbeland. Een nieuwe fase ten aanzien van diversiteit en inclusie, waarin we moeilijkere onderwerpen moeten aansnijden; denk aan het verschil in verblijftijd in een functie en de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Daar staan we nu. Daar moeten we doorheen. Dat is de grote uitdaging voor de komende tijd.”

Shalini: “We kunnen pas aan de slag met veranderingen als we horen waar iedereen aan denkt, wat eenieder dwars zit of wat mensen bespreekbaar willen maken. In een organisatie als BDO, waar toch wel een bepaalde functionele hiërarchie heerst, kan dat soms spannend zijn. Ik denk wel dat we al zover zijn dat we weten hoe we naar elkaar moeten luisteren, om vervolgens met elkaar te bedenken: hoe gaan we hiermee om?”

Rosanne: “Uiteindelijk gaat het erom dat iedereen zich hier welkom voelt, een plek vindt en zich gewaardeerd voelt om wie die is. Dat maakt het ook het hele gesprek over diversiteit en inclusie eerlijker.”
 

Hulp nodig?

Lizzy van de Steeg

Stuur mij een bericht en ik help je graag verder

Stuur een appje

Lizzy van de Steeg

Campus Recruitment Specialist

Loop jouw droombaan niet mis!

Maak een jobalert aan en ontvang de nieuwste vacatures die bij jou passen. 

Zet jobalert aan